Hrvatske medicinske sestre prekinule štrajk

Medicinske sestre su sklopile sporazum kojim će se uvažiti zahtjevi za vrednovanjem njihovih kvalifikacija kroz koeficijente po stepenu obrazovanja (Al Jazeera)

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara prekinuo je štrajk u četvrtak u 19 sati, izjavila je čelnica sindikata Anica Prašnjak nakon petosatnog sastanka s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem.

Predsjednica Glavnog vijeća sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak, nakon prekida devetodnevnog štrajka, rekla je novinarima da su štrajkom riješile “probleme koji su se gomilali od 1920. godine”-

Medicinske sestre i tehničari u petak će se pridružiti pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja u Ministarstvu zdravlja, zajedno sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Hrvatski liječnički sindikat, koji je napustio sastanak u Ministarstvu zdravlja u četvrtak, nastavlja sa štrajkom.

Sklopljen sporazum

Prašnjak je kazala da su s Ostojićem sklopili sporazum kojim će se uvažiti zahtjevi za vrednovanjem njihovih kvalifikacija kroz koeficijente po stepenu obrazovanja.

Sporazumom bi se trebalo omogućiti i zapošljavanje na radna mjesta sestara koje su umirovljene ili su preminule.

Također će, dodala je Prašnjak, biti razmatrani ugovori o radu na određeno vrijeme kojima ističe rok od tri godine, a sukcesivno bi se trebali plaćati prekovremeni sati medicinskih sestara i tehničara iz redovne satnice.

Sporazumom su dogovorile i plaćanje pripravničkog staža medicinskih sestara i za srednju školsku spremu, a ne, kao što je dosad bio slučaj, samo za višu stručnu spremu.

Ministar Ostojić očekuje da se, nakon dva do dva i po mjeseca, napokon završi ta priča i potpiše granski kolektivni ugovor za zdravstvo, sukladno hrvatskim pozitivnim propisima i europskoj praksi.

‘Radikalizacija štrajka’

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izjavio je nakon napuštanja sastanka kako misli da se liječnici primiču radikalizaciji štrajka, a o daljnjim koracima izvijestit će javnost u petak u 10 sati.

Da bi medicinske sestre mogle prekinuti štrajk moglo se naslutiti već iz njegove izjave kada je novinarima rekao da su dva sindikata činjenično zajedno u štrajku, ali su to formalno dva odvojena štrajka, kako bi, dođe li do različitih interesa, mogli odvojeno nastupati.

Čelnica sindikata medicinskih sestara kazala je nakon prekida štrajka da i dalje podržavaju liječnike, ali su one štrajkom izborile zaštitu i promicanje struke i profesije medicinskih sestara.

Zajamčeno im je, kaže Prašnjak, da će prijedlog kolektivnog ugovora koji su ponudili s liječnicima biti s punim uvažavanjem jednako vrijedno razmatran u odnosu na važeći kolektivni ugovor.

Izvor: Agencije