Hrvatska Vlada izmijenila ʽlex Perkovićʼ

Zoran Milanović je ponovio svoju 'poruku pesimistima' i još jednom rekao: 'Bit će bolje' (EPA)
Zoran Milanović je ponovio svoju 'poruku pesimistima' i još jednom rekao: 'Bit će bolje' (EPA)

Hrvatska Vlada u saborsku je proceduru uputila izmjene Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s članicama EU-a, tzv. lex Perković, kojima se od 1. siječnja 2014. omogućuje puna primjena europskog uhidbenog naloga, odnosno i za kaznena djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. godine.

Hrvatski sabor je neposredno prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju izmjenama ‘lex Perković’ propisao da će se europski uhidbeni nalog primjenjivati na kaznena djela počinjena samo nakon spomenutog datuma, pa je zbog tih izmjena došlo do sukoba Hrvatske s Europskom komisijom, koja je prošli tjedan pokrenula i postupak koji može završiti sankcijama protiv Hrvatske.

Predložene izmjene omogućuju prekid tog postupka.

Iz Europske komisije pojašnjeno je da je mogućnost postavljanja vremenskog ograničenja za primjenu EUN-a postojala isključivo prilikom usvajanja pravne stečevine EU-a, kao i da je vremensko ograničenje Hrvatska mogla tražiti, a nije, tijekom pristupnih pregovora.

“Pozvali smo se da to bude za kaznena djela od 2002, dakle ne prije 2002. i to je, na kraju, rečeno, da nije dopušteno. U redu. Onaj tko je to tako pregovarao u ime Hrvatske neću reći da je učinio grešku ili grubi propust, ali da nije puno razmišljao, odnosno da nije uopće razmišljao, to mogu reći”, ustvrdio je premijer Zoran Milanović na sjednici.

Milanović: Nismo izgubili ništa u sporu s Europskom unijom

Hrvatski premijer Zoran Milanović poručio je prethodno sa sjednice Vlade kako Hrvatska u sporu s Europskom komisijom oko tzv. lex Perković nije izgubila ništa, a dobila je potporu Komisije u provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Smatra i kako je u javnosti „konačno shvaćeno“ zašto se ide u promjene Ustava.

Izmjene ‘lex Perković’ i Vladin stav o prijedlogu promjena Ustava na dnevnom su redu aktualne sjednice Vlade, na kojoj je premijer ponovio svoju „poruku pesimistima“, rekavši: „Bit će bolje.“

„Nažalost, naši pesimisti nisu zadovoljni dobrim vijestima. To je naprosto tako u Hrvatskoj“, rekao je Milanović i ustvrdio kako je jučer, predstavljanjem dogovora o „lex Perković“, zatvoren jedan proces koji je duže od nekoliko tjedana „opsjedao javnost“.

„Tu smo dosta toga naučili uz jako malu cijenu“, ocijenio je i dodao da će se „takve stvari – nesporazumi, događati i u budućnosti“.

Deseci sporova s Komisijom

Istaknuo je da se „države koje su svjesne sebe oko toga ne bi trebale previše uzbuđivati, jer imaju i po desetke sporova na Europskom sudu s Europskom komisijom, ali zauzimaju svoje stavove i idu dalje“.

„Naviknuli smo, nažalost, u ovih 20 godina da nam se prijeti i realno, a najčešće nerealno i ljude to još traumatizira. Kažem: glavu gore i imam loše vijesti za pesimiste – mi ćemo se i ubuduće ovako ponašati“, poručio je Milanović.

Naglasio je da Hrvatska „nije izgubila apsolutno ništa“, te da je njemu to pomoglo da u razgovoru s značajnim brojem europskih premijera „prođe tematiku i vidi da smo ustvari upravu“.

Po njemu, dokaz da je svo bilo vrijedno razgovora je postignuti dogovor, a ne ultimatum kojim je „napola zadovoljan“.

Podrška u vezi s ćirilicom u Vukovaru

Najvrjednijim, pak, smatra to što je Vlada dobila izravnu podršku za ono što radi u provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

„To u početku uopće nije bilo u planu – tjerate lisicu, a istjerate neku drugu, plemenitu divljač“, rekao je Milanović i dodao kako mu je ta podrška „važna zbog onoga što Vlada radi“.

„To je dio našeg sustava vrijednosti i pregovaračkog okvira i to je jasna poruka svima u Hrvatskoj, a prije svega stranci u oporbi, da se makne od toga, da pusti da Hrvatska bude bolje mjesto za život, mjesto u kojem se štite prava manjina“, rekao je premijer.

Naglasio je i to da je to jučer u Briselu „jasno i glasno“ izrečeno na konferenciji za novinare potpredsjednice EK-a Viviane Reding i hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića.

Uskoro i ustavne promjene

Kao drugu važnu stvar Milanović je izdvojio to što je konačno konstatirano i shvaćeno koji je cilj ustavnih promjena u Hrvatskoj.

„Idemo na ustavne promjene. Vlada će Saboru uputiti mišljenje, jer je on inicijator ustavnih promjena po kojima će se unijeti promjena da ne zastarijevaju teška ubojstva. To je u odnosu na prvotni prijedlog (o nezastarijevanju politički motiviranih ubojstava) šira i bolja definicija“, ocijenio je Milanović.

„I to je ponuda. Nema cjenkanja, nema kopanja po preambuli Ustava”, poručio je Milanović, ponavljaući da neće biti „demontiranja“ prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, koji je to „apotekarski vagao“.

„To nećemo dirati, jer je to statika zgrade, ali ćemo promijeniti neke od sadržaja i raspored prostora, pa ćemo odredbu o nezastarijevanju teških ubojstava ugraditi u Ustav. Tko želi, na stolu je“, poručio je i istaknuo kako će se time ukinuti zastara i omogućiti kazneni progon za djela koja su zastarjela.

„Ova djela o kojima se govorilo danima su zastarjela za progon, a onaj tko je protiv ustavnih promjena, sada to mogu definitivno reći, time štiti one koji su osumnjičenici i potencijalni počinitelji“, ustvrdio je.

Još jednom je ponovio kako „oko toga neće biti cjenkanja i dogovora tipa ‘ja tebi ti meni’“, te zaključno poručio: „Ako nećeš glasati, nemoj glasati, a to znači da štitiš one u koje si upirao prstom tjednima.“

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO