BiH će tražiti izručenje Ilijaševića

Ilijašević se nije vratio sa godišnjeg odmora, koji je trajao 25 dana (Al Jazeera)

Ukoliko bude lociran, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine tražit će izručenje zatvorenika Dominika Ilijaševića Come, koji je pobjegao iz mostarskog zatvora Ćelovina, gdje služi petnaestogodišnju kaznu zbog ratnog zločina počinjenog nad bošnjačkim civilima u Stupnom Dolu kod Vareša.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Mostar potvrdio je da se Ilijašević u srijedu navečer nije vratio sa godišnjeg odmora, koji je trajao 25 dana.

Za njim je raspisana potjernica, a pretpostavlja se da je iz Kiseljaka, gdje je bio nastanjen, pobjegao u Hrvatsku, prenijela je Radio-televizija Republike Srpske.

Večernji list je objavio da je, s obzirom da je Ilijašević već odslužio veći dio kazne od 15 godina zatvora, koja mu je presuđena zbog ratnog zločina, malo ko vjerovao u ovakav scenario.

Mogućnost puštanja

Sagovornici lista skloni su mišljenju da se odlučio na bijeg u Hrvatsku, jer u toj državi ima mogućnost da bude pušten na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne, što nije slučaj u Bosni i Hercegovini.

“Stoga se ne treba iznenaditi ako se preda hrvatskom pravosuđu i iskoristi pogodnosti koje nude zakoni te zemlje”, kažu sagovornici.

Ukoliko Ilijašević bude lociran i uhapšen u drugoj državi, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine će, na zahtjev nadležnog suda, zatražiti njegovo izručenje, kazala je glasnogovornica ovog ministarstva Marina Bakić.

Prema njenim riječima, u slučaju da osoba posjeduje državljanstvo druge države, konkretno Hrvatske, postoji mogućnost izdržavanja kazne u toj državi, ali pod uvjetom da nadležni sudski organ druge države prizna presudu izrečenu u Bosni i Hercegovini, kazala je Bakić, a prenosi agencija Fena.

Izvor: Agencije