BiH će tražiti izručenje Ilijaševića

Ilijašević se nije vratio sa godišnjeg odmora, koji je trajao 25 dana (Al Jazeera)
Ilijašević se nije vratio sa godišnjeg odmora, koji je trajao 25 dana (Al Jazeera)

Ukoliko bude lociran, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine tražit će izručenje zatvorenika Dominika Ilijaševića Come, koji je pobjegao iz mostarskog zatvora Ćelovina, gdje služi petnaestogodišnju kaznu zbog ratnog zločina počinjenog nad bošnjačkim civilima u Stupnom Dolu kod Vareša.

Direktor Kazneno-popravnog zavoda Mostar potvrdio je da se Ilijašević u srijedu navečer nije vratio sa godišnjeg odmora, koji je trajao 25 dana.

Za njim je raspisana potjernica, a pretpostavlja se da je iz Kiseljaka, gdje je bio nastanjen, pobjegao u Hrvatsku, prenijela je Radio-televizija Republike Srpske.

Večernji list je objavio da je, s obzirom da je Ilijašević već odslužio veći dio kazne od 15 godina zatvora, koja mu je presuđena zbog ratnog zločina, malo ko vjerovao u ovakav scenario.

Mogućnost puštanja

Sagovornici lista skloni su mišljenju da se odlučio na bijeg u Hrvatsku, jer u toj državi ima mogućnost da bude pušten na slobodu nakon dvije trećine odslužene kazne, što nije slučaj u Bosni i Hercegovini.

“Stoga se ne treba iznenaditi ako se preda hrvatskom pravosuđu i iskoristi pogodnosti koje nude zakoni te zemlje”, kažu sagovornici.

Ukoliko Ilijašević bude lociran i uhapšen u drugoj državi, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine će, na zahtjev nadležnog suda, zatražiti njegovo izručenje, kazala je glasnogovornica ovog ministarstva Marina Bakić.

Prema njenim riječima, u slučaju da osoba posjeduje državljanstvo druge države, konkretno Hrvatske, postoji mogućnost izdržavanja kazne u toj državi, ali pod uvjetom da nadležni sudski organ druge države prizna presudu izrečenu u Bosni i Hercegovini, kazala je Bakić, a prenosi agencija Fena.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO