Početak screeninga veliki dan za Srbiju

Premijer Srbije je kazao da za otvaranje pregovora s EU-om nema novih uvjeta (AP)

Premijer Srbije Ivica Dačić ocijenio je da početak eksplanatornog screeninga, koji su stručnjaci Evropske unije u srijedu službeno počeli u Briselu s delegacijom ove zemlje, označava i tehnički početak pregovora o članstvu u EU-u.

Ispunjeno 82 posto preporuka

Vlada Srbije saopćila je u srijedu da je, od 185 preporuka dobijenih od EK-a iz Godišnjeg izvještaja o napretku zemlje u procesu eurointegracija, ispunila njih 82 posto planiranih do 1. septembra.
Kako je navedeno u saopćenju poslije sjednice Vlade održane 23. septembra, na kojoj je usvojen treći izvještaj o provođenju Akcionog plana za ispunjavanje preporuka EK-a, od 185 preporuka za treći kvartal ove godine u potpunosti su realizirane 24, djelimično 132, a nije ispunjeno 29 preporuka.
Akcioni plan uključuje mjere za koje isključivu nadležnost ima Vlada, a u njemu je sadržana 231 preporuka, od kojih je 185 bilo potrebno realizirati do 1. septembra.
Vlada Srbije usvojila je izvještaj kako bi pružila EK-u dodatnu argumentaciju za pisanje što povoljnijeg novog godišnjeg izveštaja o napretku, koji bi trebao biti objavljen 16. oktobra u Briselu.

“U praktičnom smislu, ovo je za nas veliki dan, jer je to prvi tehnički sastanak u smislu naših pregovora o članstvu u EU”, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je kazao da za otvaranje pregovora s EU-om nema novih uvjeta, ali da, kada je riječ o pregovaračkom okviru, postoje ideje da se formulacija normalizacije odnosa s Prištinom provlači kroz sva poglavlja.

“Nema tu novih uslova. Definisano je da u poglavlju 35 postoji deo koji se tiče normalizacije naših odnosa, ali postoje i ideje da se u svakom poglavlju to pitanje pomene i da uvek stoji odrednica normalizacija odnosa”, naveo je Dačić.

Evropska komisija će u srijedu i u četvrtak ministru pravosuđa Srbije Nikoli Selakoviću i šefici pregovaračkog tima Tanji Miščević prezentirati pravnu stečevinu, zakone i propise EU-a u pravosuđu i temeljnim pravima, što je prvi korak ka očekivanom početku pregovora o članstvu.

Provesti reforme

Riječ je o tehničkom, a ne političkom procesu, odnosno početku razgovora pravnih stručnjaka, koji će se voditi mjesecima.

Radi se o dugotrajnom procesu snimanja stanja, kojim se utvrđuje usklađenost pravnog i ekonomskog sistema Srbije s evropskim standardima, a prethodi početku pregovora o pridruživanju, najavljenom za januar 2014. godine.

Selaković je poručio stručnjacima EK-a kako “današnji dan za građane Srbije ima višestruko značenje” i da ga je Srbija dugo čekala, prenose mediji.

Selaković, koji, uz Tanju Miščević, predvodi brojnu delegaciju na dvodnevnim razgovorima u Briselu, potvrdio je riješenost Ministarstva pravosuđa i državne uprave da počete reforme provede do kraja, kako bi proces pridruživanja bio što efikasniji.

Screening je počeo poglavljem 23 vezano za pravosuđe i osnovna prava, a nastavit će se poglavljem 24, koje se odnosi na prava, sigurnost i slobode.

Izvor: Agencije


Povezane

U autorskom tekstu za Financial Times, premijer Srbije piše kako je pokazao narodu da Thaci “nije apokaliptična aždaja”, te napretkom u pregovorima s Kosovom, približio Srbiju EU.

Published On 17 Sep 2013

Iako Srbija još nije dobila zvanični datum početka pregovora sa Evropskom unijom, državni zvaničnici koji će odraditi najveći dio posla okupili su se na seminaru. Pregovori kreću uspoređivanjem usklađenosti zakonodavstva Srbije sa pravnim tekovinama Unije kroz 35 pregovaračkih poglavlja. Prije tri godine usvojen je novi pristup proširenju. Priču donosi novinarka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Published On 11 Sep 2013

Uoči stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, evropski komesar za proširenje ocijenio pozitivnim napore Srbije na putu ka EU.

Published On 31 Aug 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO