Uhapšeni carinici zbog višemilionske štete

SIPA je uhapsila više osoba te izvršila pretrese na nekoliko lokacija u BiH (EPA)

Pripadnici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu u utorak su uhapsili čelne zvaničnike carinskih ispostava u Tuzli i Bijeljini te još nekoliko osoba osumnjičenih za višemilionske zloupotrebe.

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, službenici SIPA-e uhapsili su više osoba i pretresli nekoliko lokacija u Tuzli, Bijeljini, Sarajevu, Brčkom i Zvorniku. Ove aktivnosti izvedene su u okviru akcije kodnog naziva “Master”.

Na obavještajne razgovore privedni su šefovi carinskih ispostava Tuzla i Bijeljina te još tri carinska službenika, koji se sumnjiče za zloupotrebu službenog položaja, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

U Tuzli je, kako javlja Srna, uhapšen šef carinske ispostave UIO – Regionalnog centra u Tuzli Nermin Klopić, koji se sumnjiči za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja, a u Sarajevu Ešref Lekić, bivši službenik Agencije za istraživanje i dokumentaciju, zaposlen u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Osobe koje su lišene slobode osumnjičene su za organizirani kriminal u vezi s carinskim i poreznim utajama i pranjem novca, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Prikupljeni su dokazi koji ukazuju na višemilionske zloupotrebe zvaničnika carinskih ispostava pri UIOBiH, kao i drugih pripadnika organizirane kriminalne grupe.

Sigurnosna i materijalna šteta

U ovoj opsežnoj istrazi u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, čiji su počinioci i službene osobe koje su zloupotrijebile položaj, zvaničnici UIOBiH učestvovali su u organiziranom kriminalu tako što su za novac ili druge oblike koristi dopuštali prolazak kamiona i šlepera određenih preduzeća, bez ikakve carinske kontrole robe, kao i druge zloupotrebe položaja vezane za carinsku proceduru, prenosi Fena.

Na ovaj način državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima je nanesena višemilionska šteta, jer su, prema prikupljenim dokazima, ove protuzakonite aktivnosti uvoza raznih vrsta roba, a najviše tekstila, trajale najmanje dvije godine.

Također, nanesena je velika šteta sigurnosnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, jer je na ovaj način bio omogućen i uvoz i krijumčarenje zakonom zabranjenih supstanci i sredstava, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Od devet privedenih lica u akciji “Master”, za šest je određena mjera lišavanja slobode, zbog sumnje da su, kao članovi organizirane kriminalne grupe, počinili krivična djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi.
Riječ je o visokopozicioniranim funkcionerima organa uprave Bosne i Hercegovine i dugogodišnjem organiziranom kriminalnom procesu, saopćeno je iz SIPA-e.

U ovom kriminalnom procesu učestvovala su službena lica koja su zloupotrebljavala položaj tako što su protivzakonitim radnjama po pitanju uvoza razne vrste robe i zakonom zabranjenih supstanci i sredstava, uz nepoštivanje propisanih carinskih procedura, nanijele štetu po bezbjednost građana Bosne i Hercegovine i oštetile budžet u višemilionskom iznosu, navodi se u saopćenju.

Nastavak akcije ‘Master’

Lica lišena slobode privedena su u službene prostorije SIPA-e u Tuzli, gdje se nad njima vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje, dok će aktivnosti po ovom predmetu biti nastavljene.

Pripadnici SIPA-e izvršili su pretrese na deset lokacija na području Sarajeva, Tuzle, Brčkog, Bijeljine i Zvornika i tom prilikom pronašli i privremeno izuzeli određenu količina vatrenog naoružanja i obimnu dokumentaciju o imovini koju osumnjičeni posjeduju, a za koju postoji sumnja da je pribavljena novcem koji potiče iz izvršenja krivičnih djela.

Pronađena je i druga finansijska dokumentacija i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Akcija je izvedena u nastavku rada no predmetu kodnog naziva “Master”, a po naredbama Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine.

Pripadnicima SIPA-e asistenciju su pružili pripadnici UIOBiH, Ministarstva unzutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko distrikta.

Ove aktivnosti nastavak su akcije “Master”, koja je realizirana 26. augusta, kada je na području Bosne i Hercegovine uhapšeno devet lica zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal, a u vezi s krivičnim djelom poreska utaja ili prevara, carinska prevara i “pranje novca”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO