Štrajk u hrvatskim bolnicama se nastavlja

Predsjednici štrajkačkih odbora ponovili su svoj uvjet za početak kolektivnog pregovaranja (Al Jazeera)
Predsjednici štrajkačkih odbora ponovili su svoj uvjet za početak kolektivnog pregovaranja (Al Jazeera)

Štrajk u hrvatskim bolnicama se nastavlja, jer nije postignut nikakav dogovor na višesatnom sastanku ministra zdravlja Rajka Ostojića s čelnicima sindikata liječnika Ivicom Babićem i medicinskih sestara Anicom Prašnjak u utorak.

“Vlada nema volje, ni želje očitovati se na naš zahtjev, odnosno naš prijedlog kolektivnog ugovora u zdravstvu”, rekao je Babić nakon sastanka, koji je tragao gotovo šest i po sati, te poručio kako se štrajk nastavlja do ispunjenja zahtjeva.

Štrajk ide dalje, pa ćemo vidjeti što će donijeti vrijeme, naglasio je Babić, dodavši da se po dojavama sa terena pritisci na štrajkače smanjuju.

‘Kupovanje vremena’

Predsjednici štrajkačkih odbora ponovili su svoj uvjet za početak kolektivnog pregovaranja, odnosno očitovanje Vlade o njihovu prijedlogu kolektivnog ugovora, što, kaže Babić, Vlada nije učinila ni 45 dana od kada joj je njihov prijedlog dostavljen, te se sve svodi na “tehnologiju kupovanja vremena”.

Odbijaju nam reći što nije u redu u našem prijedlogu, a mi samo o tome želimo razgovarati, rekao je Babić i poručio da sindikati neće odustati od štrajka dok se to pitanje ne riješi.

Upitan za pritiske na štrajkače, odgovorio je da su ostali samo “sporadični, fini, nevidljivi pritisci, kojima lojalni šefovi usmeno pritišću doktore”.

To je vrlo opasno i teško se može dokazati, ističe Babić, koji je poručio da će se sindikat i tomu suprotstaviti i sve štrajkaše zaštititi, prenosi Hina.

Vezano uz slučaj sanacijske ravnateljice Opće bolnice u Virovitici, čiju je smjenu tražio zbog navodnih brutalnih pritisaka na štrajkače, Babić je rekao kako se “s njom ništa nije dogodilo, jer je radila po nalogu ministra”.

Predsjednik sindikata liječnika i dalje navodi da su u toj bolnici smijenjeni svi šefovi, osim dva sindikalna povjerenika, među kojima je i on.

Kaže kako su neki od smijenjenih sada imenovani vršiteljima dužnosti u virovitičkoj bolnici, što pak nije ponuđeno onim bivšim šefovima koji su bili dosljedniji i ustrajniji u štrajkačkim zahtjevima.

Ministar Ostojić nakon sastanka ponovio je kako je on apsolutno za to da se dežurstva u zdravstvu plaćaju shodno hrvatskim pozitivnim propisima i europskoj praksi.

I on se osvrnuo na slučaj navodnih pritisaka na štrajkače u virovitičkoj bolnici, što je bio glavni razlog neuspjeha prethodnog pokušaja uspostave socijalnog dijaloga.

S tim u vezi istaknuo je da nalazi Dražavnog inspektorata, o kojima je u utorak izvijestio predsjednike štrajkačkih odbora, pokazuju da u toj bolnici nisu uočene nikakve nepravilnosti.

Nepromijenjene liste čekanja

Upitan o sindikalnom prijedlogu kolektivnog ugovora, koji je, prema tvrdnjama sindikalnih čelnika, glavni problem uspostave dijaloga, ministar je istaknuo da to ne može biti tema socijalnog dijaloga, već kolektivnog pregovaranja, koje se u utorak nije ni održavalo.

Stoga su pregovori odgođeni tek za kraj tjedna. Prije toga, suprotstavljene strane, Ministarstvo i dva strukovna sindikata u zdravstvu, trebaju najprije približiti stajališta u nastavku socijalnog dijaloga.

Upitan o posljedicama štrajka na liste čekanja, ministar zdravlja je ustvrdio kako je u nekim bolnicama otkazano 10 do 15 posto pretraga, ali u većini bolnica liste čekanja su nepromijenjene uprkos štrajku.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO