Smijenjen gradonačelnik Dragan Đilas

Gradonačelnik Beograda Dragan Ðilas razriješen je u utorak sa te funkcije glasovima 60 odbornika Skupštine grada.

Skupština grada ima 110 odbornika, a za razrješenje se, tajnim glasanjem, izjasnilo 60 odbornika, dok niko nije bio protiv, budući da ostali odbornici nisu glasali, javlja Tanjug.

Ðilas je razriješen u skladu sa Zakonom o glavnom gradu i Statutom grada.

Prestankom mandata gradonačelnika prestaje i mandat zamjenika gradonačelnika i Gradskog vijeća, ali oni ostaju na dužnosti i obavljat će tekuće poslove do izbora novog gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika i Gradskog vijeća, rekao je po završetku glasanja zamjenik predsjednika Skupštine grada Zoran Alimpić.

Pet sati rasprave

Više od pet sati trajala rasprava o inicijativi za razrješenje gradonačelnika Beograda.

Đilas se na kraju rasprave zahvalio dosadašnjim koalicionim partnerima – Socijalističkoj partiji Srbije i, posebno, Partiji ujedinjenih penzionera Srbije – kao i Socijaldemokratsku partiju Srbije, koja je ostala uz njega “do kraja mandata”.

On je zahvalio i Liberalno demokratskoj partiji u Ujedinjenim regionima Srbije, s kojima je bio u koaliciji u prošlom sazivu.

Naglašavajući da Beograd treba nastaviti u istom pravcu i zahvalivši svim odbornicima u Skupštini grada Beograda, Đilas je rekao da vjeruje da će za šest mjeseci mnogi od njih ponovo biti u Skupštini grada, a da će on ponovo biti gradonačelnik, prenosi B92.

Lider Demokratske stranke je novinarima u Skupštini grada rekao kako vjeruje da će Beograd na novim izborima pokazati da je put kojim je gradska vlast vodila glavni grad Srbije zdrav i ispravan put.

Ponovio je kako smatra da su neposredni izbori najbolji način da Beograđani glasaju i pokažu da li su za njega, Nebojšu Stefanovića ili bilo koga drugog.

‘Jednopartijski sistem’

“Jasno je da moja smena nema veze sa onim što smo uradili u ovih pet godina. To je politički odgovor na ono što sam govorio u proteklom periodu, a to je da zemlja polako klizi u diktaturu i jednopartijski sistem”, rekao je Ðilas ranije novinarima u gradskom Parlamentu.

Navodeći kako ne želi izgovarati teške riječi, on je kazao da je ponosan na tim koji je vodio Beograd i na ono što je urađeno te zahvalio Beograđanima na podršci.

Ðilas je izjavio da će DS organizovati potpisivanje peticije za neposredni izbor gradonačelnika i dodao da neće organizirati ranije najavljivane proteste.

Šef odborničke grupe PUPS-a u Skupštini Beograda Milan Krkobabić je podršku inicijativi za razrješenje Ðilasa obrazložio time da je dobio čvrsto obećanje lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da se socijalna politika u glavnom gradu Srbije neće mijenjati.

Obrazlažući inicijativu za smjenu Ðilasa, šef odborničke grupe SNS-a u beogradskom Parlamentu Aleksandar Jovičić je rekao da je među građanima Beograda nastala “toliko uzavrela atmosfera” da je promjena vlasti neophodna.

Jovičić: Milionski dugovi Beograda

Kao dokaz da su demokrate izgubile legitimitet u Beogradu naveo je lokalne izbore u Zemunu, gdje je DS osvojio osam posto glasova.

On je nabrajao loše rezultate sadašnje gradske vlasti i naveo da su demokrate u Beogradu uništile domaću privredu, za šta je kao primjer naveo kupovinu stranih autobusa umesto Ikarbusovih.

“Deklarativno se DS zalagao za decentralizaciju, a uspeli su i matičare da centralizuju i da sve bude pod patronatom Dragana Ðilasa, što je skandalozno”, rekao je Jovičić i dodao da je Beograd dužan 900 miliona eura, jer su krediti podizani pod komercijalnim uslovima.

On je kazaao da DS “upumpava 450.000 evra mesečno firmi Apex”, te da nema objašnjenja ko stoji iz sistema Busplus.

U gradskoj Skupštini od 110 odbornika naprednjaci imaju 37, SPS devet, PUPS četiri, a Demokratska stranka Srbije devet odbornika, dok je za smjenu gradonačelnika potrebno 56 glasova.

SNS, SPS – Jedinstvena Srbija i DSS imaju ukupno 55, a s PUPS-om 59 glasova.

Izvor: Agencije