Okončan protest porodica iz Konjević Polja

Roditelji kažu da su njihova djeca išla u školu koja nije imala ni pitku vodu (Anadolija)

Okončan je protest djece i roditelja iz povratničkog naselja Konjević Polje, koji su od utorka ujutro protestirali ispred zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu, tražeći da vlasti u Bosni i Hercegovini osiguraju djeci u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska da pohađaju nastavu na maternjem jeziku i da im se omogući nastava iz takozvane nacionalne grupe predmeta, javlja agencija Anadolija.

Predsjednik Savjeta roditelja Osnovne škole “Petar Kočić” iz Konjević Polja Muhamed Ahmetović je kazao da nisu najzadovoljniji ishodom protesta ispred zgrade Parlamenta, ali da u arijedu idu u Banja Luku, kako bi se sastali s ministrom prosvjete i kulture RS-a Goranom Mutabdžijom.

“Nakon sastanka nam se obratio federalni ministar Damir Mašić i rekao da je Goran Mutabdžija obećao da će u srijedu u Banjoj Luci upriličiti sastanak s predstavnicima Savjeta roditelja iz Konjević Polja”, pojasnio je Ahmetović.

Prema njegovim riječima, Mutabdžija im se u utorak nije obratio, ali im je Mašić rekao da je zamolio ministra iz RS-a da primi predstavnike Savjeta roditelja kako bi se konačno postigao dogovor.

Govoreći o sastanku u srijedu, Ahmetović je kazao da su “oni i dalje spremni na kompromis”.

“U ovom slučaju možda ćemo ići s prijedlogom da od prvog do petog razreda bude zastupljena grupa nacionalnih predmeta, a to je bosanski jezik i vjeronauka. Što se tiče kompromisa, mi smo spremni odustati od ostalih predmeta”, poručio je Ahmetović.

Djeca bošnjačkih povratnika u Konjević Polju i Vrbanjcima, oba mjesta u RS-u, od početka ove školske godine nisu sjela u školske klupe, jer traže da im se omogući nastava iz nacionalne grupe predmeta, u skladu s Ustavom, zakonom i privremenim međuentitetskim sporazumom iz 2002. godine.

Mutabdžija je pozvao bošnjačke povratnike u Konjević Polje da od srijede pošalju svoju djecu u školu, rekavši da je “ovaj slučaj ispolitizovan, ali da najviše gube učenici”, prenosi Anadolija.

Djeca i roditelji iz povratničkog mjesta Konjević Polje od utorka ujutro protestirala su ispred zgrade Parlamenta Bosne i Hercegovine, gdje se održava treća sjednica Konferencije ministara obrazovanja u Bosni i Hercegovini, tražeći da vlasti u Bosni i Hercegovini osiguraju djeci u RS-u da pohađaju nastavu na maternjem jeziku i da im se omogući nastava iz takozvane nacionalne grupe predmeta.

Mutabdžija je u izjavi novinarima u pauzi konferencije kazao kako djeca u Konjević Polju od šestog do osmog razreda imaju nacionalnu grupu predmeta, jer u tim odjeljenjima ima 18 i više učenika Bošnjaka, dok se broj bošnjačke djece u odjeljenjima od prvog do petog razreda kreće od sedam do 11 te tako nije mogla biti uvedena nacionalna grupa predmeta.

On je kazao da u RS-u ove školske godine na nastavu nije krenulo “svega tri posto djece”.

‘Čvrsta uvjeravanja’

“Imamo čvrsta uvjeravanja da djeca sutra polaze u školu, mi im želimo srećan početak školske godine, sa malih zakašnjenjem, želim da rade predano i nadoknade ono što su izgubili kada nisu išli u školu. Polaskom djece u školu rješavat će se i ostala pitanja”, kazao je Mutabdžija.

Ministar Mašić je rekao da se na konferenciji razgovara o svim problemima, od segregacije u Federaciji Bosne i Hercegovine do diskriminacije u cijeloj Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na RS i na probleme koji postoje u onim sredinama gdje djeca povratnika, nažalost, još uvijek ne idu u školu.

“U tom kontekstu sam prvo zamolio kolegu Mutabdžiju da razgovara s roditeljima. To je prvi i osnovni uslov da se problem počne rješavati i riješi. Predložio sam i nekoliko zaključaka, o kojima se konferencija tek treba očitovati. Prvi zaključak je da se u Bosni i Hercegovini konačno formira radna grupa na nivou Bosne i Hercegovine, koja će definirati šta je to nacionalna grupa predmeta”, pojasnio je Mašić.

Prijedlog federalnog ministra je i da se formira radna grupa na nivou Bosne i Hercegovine koja će obići sve škole i napraviti izvještaj o programima koji se tamo provode, a potom da ministarstva obrazovanja u Bosni i Hercegovini usklade svoje zakone s Okvirnim zakonim o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Mašić je predložio i da se obavežu ministarstva obrazovanja u Bosni i Hercegovini da omoguće svim učenicima, bez obzira na njihovu religijsku, etničku ili drugu pozadinu, da izučavaju nacionalnu grupu predmeta na svom jeziku, a posebno u sredinama gdje postoji obustava nastavnog procesa.

Na tragu rješenja

“Od tri zahtjeva, dva zahtjeva koje su imali roditelji iz Konjević Polja su na tragu rješenja. Dakle, problem sanitarija i pitke vode je u dobroj mjeri riješen, kako smo obaviješteni od strane kolege Mutabdžije”, pojasnio je Mašić.

Predsjednik Savjeta roditelja Osnovne škole u Konjević Polju Muhamed Ahmetović kaže da roditelji ostaju pri svojim zahtjevima, a ukoliko ne budu ispunjeni, djeca će ići u prvu školu u Federaciji.

Roditelji i djeca pred zgradom Parlamenta Bosne i Hercegovine nosila su transparente na kojima je pisalo: “Stop diskriminaciji”, “Mi smo ravnopravan narod i želimo da se ispoštuju prava”.

Član Savjeta roditelja Vehid Dedić rekao je da je 2002. godine potpisan sporazum između 14 ministarstava obrazovanja u Bosni i Hercegovini, kojim se navodi da djeca u područnoj školi u Konjević Polju uče po planu i programu Tuzlanskog kantona (Federacija) te da je to pravo ukinuto 2004. godine.

Dedić je dodao da oni, prije svega, traže uvođenje nacionalne grupe predmeta.

“Ovdje smo danas da im samo skrenemo pažnju da djeca imaju pravo. Bez obzira na naciju, sva djeca trebaju imati svoja prava”, poručio je Dedić.

Djeca bošnjačkih povratnika u Konjević Polju i Vrbanjcima, oba mjesta u RS-u, od početka ove školske godine nisu sjela u školske klupe jer njihovi roditelji traže da im se omogući nastava iz nacionalne grupe predmeta, u skladu s Ustavom, zakonom i privremenim međuentitetskim sporazumom iz 2002. godine.

Roditelj dvoje djece Senad Muminović kazao je za agenciju Anadolija kako su došli tražiti da im se u školi omogući nastava iz nacionalne grupe predmeta.

Šesti dolazak

“Mi samo tražimo ono osnovno što djeca trebaju imati”, kazao je Muminović i dodao da će djeca, ukoliko se ništa ne riješi, ići u najbližu školu u Federaciji.

Roditelji kažu da su njihova djeca išla u školu u kojoj nisu imala ni pitku vodu, „”dje infrastruktura sama nije zadovoljavala minimum onoga što bi djeca trebala imajti”.

Ovo je šesti dolazak roditelja iz Konjević Polja u Sarajevo zbog problema nastave koja se ne izvodi po programu nacionalne grupe predmeta.

Konferencija ministara obrazovanja u Sarajevu na dnevnom redu ima prezentaciju zajedničke jezgre nastavnih planova i programa zasnovanih na ishodima učenja za maternji jezik na kraju svih razina obrazovanja te pitanje diskriminacije, problem asimilacije i segregacije u obrazovanju kroz “dvije škole pod jednim krovom”.

Izvor: Agencije