Crna Gora usvojila set zakona iz pravosuđa

Predsjednika Ustavnog suda, umjesto Skupštine, biraju sudije tog suda (www.skupstina.me)

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su u utorak set zakona iz oblasti pravosuđa i tužilaštva, koji su usklađeni s crnogorskim Ustavom.

Na sjednici u Podgorici su usvojeni zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o sudskom savjetu, o sudovima, o Ustavnom sudu Crne Gore i o Državnom tužilaštvu, u koje su ugrađeni pojedini amandmani opozicionih partija.

Nova rješenja predviđaju da se vrhovni državni tužilac, sudski i tužilački savjet biraju u Skupštini dvotrećinskom većinom i da predsjednika Vrhovnog suda bira Sudski savjet na pet godina, prenosi Srna.

Mandat sudija

Kao deblokirajući mehanizam usvojena je većina od tri petine poslanika.

Sudije Ustavnog suda dvotrećinskom većinom bira i razrješava Skupština, i to dva na prijedlog predsjednika države, a pet predlaže nadležno skupštinsko tijelo.

Mandat sudija je, umjesto dosadašnjih devet, sada 12 godina. Predsjednika Ustavnog suda, umjesto Skupštine, biraju sudije tog suda.

Javni poziv za izbor članova Sudskog i Tužilačkog savjeta, kao i vrhovnog državnog tužioca bit će raspisan u roku od 30 dana od usklađivanja propisa.

Prijedlog za izbor vrhovnog državnog tužioca bit će upućen Skupštini u roku od 10 dana od isticanja roka javnog poziva.

Odbijeni amandmani

Skupština nije prihvatila po jedan amandman Socijalističke narodne partije i Pozitivne na izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu.

Nije prihvaćen ni amandman SNP-a na izmjene i dopune Zakona o sudovima, kojim se tražilo da se prijedlog kandidata za predsjednika Vrhovnog suda na Opštoj sjednici utvrđuje dvotrećinskom većinom, prenose podgorički mediji.

Odbijeni su amandmani SNP-a na izmjene i dopune zakona o Ustavnom sudu, kojima je ta partija tražila da Sud mora održati javnu raspravu u određenim slučajevima, zatim da Sud kada odlučuje o ustavnoj žalbi ima obavezu odlučiti i o zahtjevu građana o materijalnoj i nematerijalnoj šteti.

SNP je predložio da Ustavni sud mora donijeti odluku najduže godinu od pokretanja postupka, ali je Vlada prihvatila da to bude rok od 18 mjeseci.

Javni poziv za izbor sudija Ustavnog suda, prema odredbama Ustava, treba biti raspisan najkasnije do 15. oktobra.

Izvor: Agencije