U New Yorku otkriven spomenik Nikoli Tesli

Skulptura od bronze, rad akademika Nikole Jovanovića, postavljena je povodom 70 godina od Tesline smrti (Tanjug)

Spomenik naučniku Nikoli Tesli otkriven je u New Yorku u ponedjeljak, u prisustvu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je rekao da je Tesla Prometej modernog doba i čovjek budućnosti koji je osvijetlio planetu i svakog čovjeka te da njegov doprinos čovječanstvu poprima mitske dimenzije.

Spomenik je postavljen ispred jedinog sačuvanog objekta u kojem je veliki naučnik živio i radio – laboratorije na Long Islandu, koja će biti dio budućeg naučnog centra “Tesla World”.

Nikolić je kazao da je Tesla ukrotio vodopade, podario inovacije na kojima se danas zasniva sve što je nekada bila fantastika i domen pisaca i maštara – put u svemir, televizija, internet, telekomunikacija, medicinski aparati…

“On je sociološki fenomen, van svog i našeg vremena, čovek koji je mogao, a nikada nije postao srebroljubac, koji je samo u ljubavi prema ljudima pronalazio motiv za rad, i hrabrost da se izbori sa nerazumevanjem”, rekao je Nikolić.

Predsjednik Srbije je naglasio da su Tesline ideje bile veće od njegovog doba i veće od svega što je nauka do tada stvorila i primijenila.

Čovjek budućnosti

“Bio je čovek budućnosti. Zato se o njemu ne može i ne sme govoriti drugačije nego li kao o našem savremeniku, koji će da bude i savremenik i generacija koje dolaze posle nas”, kazao je Nikolić.

Skulptura od bronze, rad akademika Nikole Jovanovića, postavljena je povodom 70 godina od Tesline smrti.

Svečanosti otkrivanja spomenika prisusutvovao je i violinista Stefan Milenković koji je svirao muziku uz koju je Tesla sahranjen – “Ave Marija” i “Tamo daleko”.

Dan nakon otkrivanja spomenika, u Misiji Srbije pri Ujedinjenim narodima, na Petoj aveniji, bit će otvorena i izložba “Svjetlost Teslinog djela”, s oko 40 likovnih radova inspiriranih Teslom.

Statua Nikole Tesle u augustu je bila privremeno postavljena u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Izvor: Agencije