SNS i SPS za smjenu Dragana Đilasa

Odborničke grupe Srpske napredne stranke i Demokratske stranke Srbije predale su u beogradskoj Skupštini grada prijedlog za razrješenje gradonačelnika Dragana Ðilasa, a u poslijepodnevnim satima održana je sjednica Predsedništva naprednjaka na temu smjene vlasti u glavnom gradu Srbije.

Na konferenciji za novinare ispred zgrade Skupštine šefovi opozicionih poslaničkih grupa rekli su kako očekuju da će inicijativa u utorak biti na dnevnom redu i da će biti postignuta većina za smjenjivanje Đilasa.

Šef odborničke grupe SNS-a Aleksandar Jovičić rekao je da postoji načelni dogovor sa Socijalističkom partijom Srbije, koja je u koaliciji s Demokratskom strankom u Beogradu, da podrže smjenu Đilasa, prenose beogradski mediji.

Đilas prodao Direct Mediu

Kompanija Direct Media, do sada članica Multikom grupe, prodata je medijskoj grupi bugarskog biznismena Krasimira Guergova, saopćila je danas Multikom grupa, koja ne navodi vrijednost te transakcije.

Multikom grupa je vlasništvo lidera Demokratske stranke Dragana Ðilasa, prenosi Tanjug.

U saopćenju Multikom grupe navedeno je da je novi vlasnik iz Bugarske u medijskom poslu je od ranih devedesetih godina prošlog vijeka i na bugarsko medijsko tržište je doveo najveće strane investitore.

Direct Media je kompanija za multimedijalne komunikacije iz Beograda, koja posluje u cijeloj regiji. Ima oko 150 zaposlenih u sedam zemalja, a na svojoj internetskoj stranici navodi da se “2010. pozicionirala među 30 najjačih firmi u Srbiji” i da je “lider u komunikacijskom i medija planiranju, kao i u zakupu medija u celom regionu”.

Jovičić je ranije kazao da je prijedlog za smjenu Đilasa u skladu sa Statutom grada, a argumenti za njega su, između ostalog, neracionalno trošenje novca Beograđana, prezaduženost te dovođenje javnih preduzeća u finansijski kolaps, prenosi Tanjug.

Šef odborničke grupe DSS-a Andreja Mladenović kazao je da se prijedlogom za smjenu gradonačelnika poštuje volja građana.

SNS očekuje podršku u Skupštini

Potpredsjednik SNS-a Nebojša Stefanović izjavio je da očekuje podršku u Skupštini grada za razrješenje Ðilasa te da je za naprednjake normalno da lokalni izbori budu održani u narednih šest mjeseci.

Stefanović je, nakon sjednice Predsedništva SNS-a, rekao da ne očekuje da će se naprednjaci baviti “prekomponovanjem” vlasti u Beogradu te da imaju mnogo kandidata za gradonačelnika, ali da to nije bila tema sastanka u ponedjeljak.

“Niti smo se bavili komponovanjem, kao Ðilas 2008. godine, niti se sada bavimo prekomponovanjem”, kazao je Stefanović i poručio da je SNS spreman ići na gradske izbore.

Govoreći o sjednici Skupštine grada u utorak, Stefanović je podsjetio da je SNS, zajedno s DSS-om, podnio prijedlog za izglasavanje nepovjerenje gradonačelniku i da očekuje da većina takav prijedlog podrži.

Upitan da li su među njima i odbornici PUPS-a, ponovio je da je uvjeren “da postoji većina odbornika koja ne želi da podrži ovakav način vođenaja grada”.

Đilas: Ne plašimo se izbora

Ðilas je prošle sedmice rekao da se DS, na čijem je čelu, ne plaši izbora u Beogradu, niti u bilo kojem gradu.

On je pozvao političke protivnike da podrže prijedlog izmjene zakona o načinu izbora gradonačelnika i predsjednika opština, čime bi se omogućilo da se gradonačelnici biraju direktno.

DS je najavio da će pozvati Beograđane na miran protest ako u Skupštini grada bude pokrenuta inicijativa za smjenu Ðilasa.

U gradskoj Skupštini od 110 odbornika naprednjaci imaju 37, socijalisti devet, PUPS četiri, a DSS devet.

SPS će podržati inicijativu za smjenu

Predsjednik Vlade Srbije i lider SPS-a Ivica Dačić rekao je da će njegova stranka podržati inicijativu odbornika SNS-a i DSS-a za smjenu Ðilasa, dodavši da još nije bilo razgovora o tome ko će biti novi gradonačelnik.

“Argumentacija da ovo nije demokratski je suluda, zato što smo i 2008. imali istu situaciju, kada je trebalo da upodobimo gradsku vlast republičkoj”, rekao je Dačić televiziji B92, podsjećajući da su tada socijalisti, na zahtjev DS-a, odustali od podrške izboru Aleksandra Vučića za gradonačelnika Beograda.

“Tada, 2008. godine, imali smo sporazum sa [liderom DSS-a Vojislavom] Koštunicom i Vučićem, kada je meni [tadašnji predsjednik DS-a] Boris Tadić rekao da ako Dragan Ðilas ne bude gradonačelnik, neće biti republičke vlade. Ako je to tada bilo demokratski, zašto bi jedan sličan zahtev za nas danas bio neprihvatljiv”, kazao je Dačić.

‘Ispao sam grbav’

Dačić je rekao da je prethodnih mjeseci gradonačelnik i lider DS-a hvalio lidera naprednjaka Vučića i PUPS, a da je njega kritizirao svakom prilikom, pa i kada je riječ o dijalogu s Prištinom.

“Ne znam kako neko podrazumeva da je SPS u obavezi da bilo koga podržava po cenu da ugrožava svoj viši politički interes”, kazao je Dačić i dodao da je zato što je 2008. godine podlegao pritisku DS-a bio suočen s višegodišnjom ljutnjom Vučića.

“Ja sam ispao grbav zbog toga što Vučić nije gradonačelnik, a oni su između sebe imali korektne odnose”, ocijenio je Dačić.

Jovanović i Đilas o suradnji 

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović poručio je u ponedjeljak, poslije sastanka s Ðilasom, da je Beograd posljednja tačka odbrane u kojem je gradska vlast formirana na osnovu podrške na izborima i naveo da LDP ne može stajati sa strane, već će predložiti neki politički odgovor na eventualnu smjenu gradonačelnika.

“Ne možemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo i sigurno ćemo predložiti neki politički odgovor na smenu gradonačelnika, ne zbog toga što smatramo da Ðilas treba doživotno da vodi Beograd, već zbog toga što je ovo stavljanje tačke na ideju slobodne lokalne samouprave u Srbiji”, rekao je Jovanović poslije sastanka s liderom DS-a, na kome su razgovarali o budućoj saradnji dviju stranaka.

Jovanović je kazao da manje od 24 sata od sjednice gradskog parlamenta oni koji govore o promjeni vlasti u Beogradu ne mogu odgovoriti na pitanje da li će uspostaviti privremenu upravu ili novu lokalnu većinu i ko će biti čovjek koji bi vodio Beograd nakon smjene vlasti.

“Toliko su ozbiljni, to im nije tema, ali tema je polomiti kičmu DS-u”, naglasio je Jovanović.

Guranje Srbije pod šinjel

On je ocijenio da je sve ono što se dešavalo posljednjih godinu dana bio obračun s idejom drugačije lokalne samouprave i guranje Srbije pod šinjel.

“Beograd ne može biti ni pod čijim šinjelom – ni pod Vučićevim, ni pod Ðilasovim, ne treba da bude ni pod mojim, i na to ćemo sigurno odgovoriti”, rekao je Jovanović.

Na pitanje šta to konkretno znači, lider LDP-a je kazao da “odgovor mora biti u demistifikaciji svega što se u Beogradu dešava – da li je to put do bolje gradske vlasti, ili je to finale obračuna sa opozicijom u zemlji”.

“Svi znamo šta je pozadina i onoga što se dešavalo u Beogradu 2008. i ovoga danas. Mi smo 2008. godine podržali koaliciju DS-a i SPS-a, ne ulazeći u gradsku vlast, jer nismo dozvolili da Beograd bude poslednje uporište propale politike, a između ostalog, takva odluka je dovela do procesa transformacije na politčkoj sceni kroz raspad Srpske radikalne stranke i formiranje SNS-a”, rekao je on. 

Jovanović je kazao da LDP nije dužan biti advokat ni Ðilasa, ni DS-a i naglasio da oni koji žele promjene u Beogradu ne znaju ko bi vodio taj grad, ali znaju ko će biti uhapšen.

Plan saradnje LDP-a i DS-a

Jovanović je predložio na sastanku s Ðilasom plan buduće saradnje, koji bi vodio formiranju zajedničkog programskog savjeta, a kako bi se ponudila alternativa na političkoj sceni.

Jovanović je rekao da LDP očekuje da demokrate odgovore na prijedlog u narednih sedam dana.

Ðilas je najavio je da će o prijedlogu LDP-a razgovarati stranački organi DS-a i da će Predsedništvo stranke biti održano ove sedmice, izrazivši uvjerenje da će na Predsedništvu biti postignuta velika saglasnost o prijedlogu liberala.

Ðilas i Jovanović su naveli da postoje mnoga polja i oblasti o kojima mogu razgovarati, a lider demokrata najavio je mogućnost zajedničkog nastupa i inicijativa u parlamentu, jer je, kako je ocijenio, logično da LDP i DS najtješnje sarađuju.

Koalicija iduća faza razgovora

Lideri LDP-a i DS poručili su da je važno što su dvije najveće opozicione stranke koje dijele evropske vrednosti počele i zvanično razgovarati.

Ðilas je naredni sastanak s predstavnicima LDP-a najavio za sljedeću sedmicu, a nije isključena ni saradnja s drugim opozicionim strankama u narednom periodu.

Jovanović i Ðilas su rekli da nisu razgovarali o stvaranju koalicije, kao ni o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima na Voždovcu i u Beogradu, ukoliko ih bude. Međutim, to je vjerovatno sljedeća faza o kojoj se može razgovarati.

“Ako mogu Vučić i Dačić da sanjare zajedno, dozvolite da razgovaramo normalno, uz sve međusobne razlike, kako bismo došli do prostora u kojem će ljudi prepoznati nadu i energiju i kako bi zemlji bilo bolje”, rekao je Jovanović.

Izvor: Al Jazeera Agencije