Nova žalba Kapetana Dragana protiv izručenja

Dragan Vasiljković (desno) sa Vojislavom Šešeljem (lijevo) tokom rata u Hrvatskoj (EPA)

Advokati Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, žalili su se u ponedjeljak protiv njegovog izručenja iz Australije u Hrvatsku, koja ga tereti za ratne zločine.

Vasiljkovićev pravni tim navodi da je žalba zasnovana na prekomjernoj dužini sudskog postupka, prenose australski mediji.

Bivši ministar unutrašnjih poslova Australije Jason Clare odobrio je izručenje Vasiljkovića u novembru prošle godine, nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen 2005. godine.

Odluka ministra došla je dvije godine nakon što je Vrhovni sud Australije odobrio ekstradiciju Vasiljkovića, koji je u Australiji promijenio ime u Daniel Snedden.

Vasiljković (58), dvojni državljanin Australije i Srbije, optužen je u Hrvatskoj za učešće u mučenju i ubistvima u Kninu i u okolini tokom rata početkom devedesetih godina. Vasiljković negira optužbe.

Kako prenosi list The Australian, na otvaranju žalbenog ročišta protiv Vladine odluke o izručenju pred Saveznim sudom u ponedjeljak Vasiljkovićev advokat Julian Burnside rekao je da će se u žalbenom postupku fokusirati na pravne odgode u tom predmetu, pitanja koja se odnose na Ženevsku konvenciju i pitanja proceduralne pravednosti.

“Prošlo je jako mnogo vremena”, rekao je Burnside, pitajući se je li Clareova odluka donesena “u razumnom roku”, prenose australski mediji.

‘Razuman rok’

Burnside je u svom izlaganju podsjetio da je Vasiljković u pritvoru već nekoliko godina, te da je to relevantno za ocjenu je li odluka o izručenju donesena u razumnom roku.

Po optužnici koju je objavilo Tužilaštvo Šibensko-kninske županije, Vasiljković je mučio ratne zarobljenike, naredio da ih se ubija i zapovijedao napadom na Glinu, u kojem je bilo civilnih žrtava.

Vasiljković je 2007. tužio The Australian za klevetu, jer su ga 2005. godine nazvali ratnim zločincem.

U decembru 2009. godine Vrhovni sud savezne države Novi Južni Vels Megan presudio je u korist dnevnog lista, zaključujući da je Vasiljković silovao i mučio zarobljenike tokom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te odobravao vojnicima pod njegovom komandom, takozvanim Knindžama, da čine isto.

Vasiljković se nalazi u pritvoru od 2006, osim perioda koji je proveo na slobodi 2009. i početkom 2010, nakon kojeg je temeljem odluke Vrhovnog suda ponovno uhapšen. Smješten je u zatvor Parklea u Novom Južnom Velsu, a ročište u Melbourneu danas je pratio putem videoveze.

Laburistička vlada Australije, koja je prošle godine donijela odluku u Vasiljkovićevom izručenju, smijenjena je na izborima ranije ovog mjeseca.

Izvori: Al Jazeera i agencije