Njemačka očekuje da Hrvatska poštuje dogovor

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije došla na svečanost ulaska Hrvatske u EU (AP)

Nadam se da će Hrvatska ispoštovati sve ono što smo dogovorili u Europskoj uniji, izjavila je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji nakon izborne pobjede.

Odgovarajući na pitanje novinara hrvatskog RTL-a o tome hoće li ispuniti obećanje i doći u Hrvatsku poslije izbora, Merkel je odgovorila da “prvo mora sastaviti vladu”, ali da će rado posjetiti Hrvatsku, prenosi Hina.

“Nadam se, također, da će Hrvatska ispoštovati sve ono što smo dogovorili u EU”, upozorila je potom. “Žalim što se neposredno nakon pristupa govori o onome što se ne poštuje striktno i što ponovo pričamo o onome što smo već dogovorili”, dodala je Merkel.

Pusić: Možda Merkel nije primijetila 

Ministrica vanjskih i europskih poslova Hrvatske Vesna Pusić u ponedjeljak je u New Yorku, gdje boravi na zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, ocijenila da je njemačka kancelarka, možda zbog zauzetosti izbornom kampanjom, nije primijetila da je Hrvatska već ispoštovala što se od nje tražilo.

“Koristim ovu priliku da čestitam Angeli Merkel na odličnom rezultatu; ona je već prije spominjala da će nakon izbora doći u Hrvatsku i svakako je vrlo dobrodošla. Budući da je bila zaokupljena izbornom kampanjom, možda nije ni vidjela da se Hrvatska uskladila s preuzetim obvezama”, rekla je Pusić.

“Kao ministrica vanjskih i europskih poslova, svojim neposrednim poslom smatram i brigu za to i mislim da smo to riješili i da će se u idućih nekoliko dana vidjeti da je to riješeno”, zaključila je.

Josipović: Dobronamjerna napomena

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u ponedjeljak je, čestitajući njemačkoj kancelarki na izbornoj pobjedi, izjavio kako njezinu primjedbu o Hrvatskoj shvaća kao dobronamjernu napomenu.

Josipović je tijekom boravka u Sjedinjenim Državama, nakon održanog predavanja na sveučilištu Yale, komentirao izjavu njemačke kancelarke.

“Čestitam gospođi Merkel pobjedu na izborima, ona je kroz cijeli svoj mandat bila prijatelj Hrvatske i ja njezinu primjedbu o potrebi ispunjavanja uvjeta shvaćam kao dobronamjernu napomenu nekoga tko nam je prijatelj”, rekao je Josipović.

Merkel nije došla u Zagreb

Merkel nije došla u Zagreb 30. lipnja, na proslavu ulaska u EU, a službeno je objašnjenje glasilo da joj “nedostaje vremena”.

Mediji su naveliko pisali da je razlog nedolaska poruka službenom Zagrebu da ne uvodi ograničenje na primjenu europskog uhidbenog naloga, koje će kasnije postati poznato pod kolokvijalnim nazivom “lex Perković”, po bivšem dužnosniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću, za kojim je Njemačka raspisala tjeralicu zbog navodne upletenosti u ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića iz ‘80-ih godina prošlog stoljeća.

Sporni je zakon Hrvatska izmijenila neposredno uoči ulaska u EU, tako što je ograničila primjenu izručenja svojih državljana za djela počinjena prije 2002. godine, no Europska komisija tvrdi kako se europski uhidbeni nalog ne može ograničavati.

Hrvatska Vlada time je ograničila izručenje za zločine počinjenje prije 2002. godine, a sporni je zakon prozvan “lex Perković”.

EK od Hrvatske traži da ukine ograničenje primjene europskog uhidbenog naloga, a u suprotnom je najavila sankcije protiv Hrvatske.

Promjena zakona do 1. siječnja 2014.

Agencije su proteklog tjedna prenijele da se Hrvatska, koja je najavila da će do srpnja iduće godine izmijeniti tzv. lex Perković, usmeno obvezala da će to ipak učiniti do 1. siječnja 2014. godine.

Vlada je u “non-paperu” EK-u navela da će izmjene spornoga zakona stupiti na snagu 15. srpnja 2014. godine, kako bi se dobilo dovoljno vremena za izmjene Ustava, kojima bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva.

Hrvatski premijer Zoran Milanović u četvrtak je telefonski razgovarao s predsjednikom EK-a Joseom Manuelom Barrosom, kada je dogovoreno da se nastave napori kako bi se pronašlo rješenje za izlaz iz te situacije.

Izvor: Agencije