Deniau: Kosovski izbori su šansa za Srbe

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je generalnom sekretaru UN-a "otvoreno iznio sve probleme koje postoje na Kosovu" (AP)

Ambasador Francuske u Beogradu Francois-Xavier Deniau smatra da su lokalni izbori na Kosovu historijska šansa za Srbe da poprave uslove života na Kosovu.

Deniau kaže za današnji Blic da je njegova “lična želja” da mnogo srpskih glasača izađe na izbore – i onih koji žive na Kosovu i onih koji su izbjegli.

“Smatram da je za njih zaista historijska prilika da izborom svojih predstavnika u budućnosti omoguće sebi bolje uslove za život. Nadam se da će tu priliku iskoristiti”, poručio je francuski ambasador.

Razgovor sa Banom

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je sinoć da je generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu „otvoreno“ iznio sve probleme koje postoje na Kosovu, “počevši od pravosuđa, pa do problema koji se pojavljuju u vezi sa organiziranjem lokalnih izbora”.

Nikolić je naglasio da je Banu skrenuo pažnju na to da “Albanci naredne izbore na Kosovu žele da predstave kao da su to izbori u međunarodno priznatoj državi”.

On je, prenosi Tanjug, tražio od prvog čovjeka UN-a da svjetska organizacija ne smanjuje prisustvo UNMIK-a na Kosovu.

Ministar bez portfelja Aleksandar Vulin je za današnji Informer kazao da je neophodno smiriti uzavrelu atmosferu na Kosovu nakon ubistva litvanskog policajca.

Izvor: Al Jazeera