Odgođeno suđenje Bojoviću i ostalima

Zbog neodazivanja pozivu na svjedočenje na suđenju Bojoviću kažnjena je sa 50.000 dinara (EPA)

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas je odloženo za 25. novembar suđenje Luki Bojoviću i drugim pripadnicima “zemunskog klana” optuženim za više ubistava i pokušaja ubistava, zbog izostanka branioca jednog od optuženih.

Na suđenje, zbog smrtnog slučaja u porodici, nije došao branilac optuženog Sretka Kalinića, advokat Slavko Petrić.

Sa suđenja, koje je iz bezbjednosnih razloga trebalo da bude održano u Okružnom zatvoru u Beogradu, izostala je folk pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović, koja je danas trebala da bude saslušana kao svjedok.

Ona je Sudu dostavila medicinsku dokumentaciju da je bolesna.

U junu je Ražnatović novčano kažnjena zbog neodazivanja pozivu za svjedočenje na suđenju Bojoviću i ostalima.

Ražnatović je trebalo da svjedoči na okolnosti ubistva Branka Jeftovića Jorge.

Priznanje Kalinića

Bojović, Vladimir Milisavljević Budala, Miloš Simović i Sretko Kalinić se u ovom procesu terete za ubistvo Jorge 2004. i pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine, kada su poginuli njihovi tjelohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.

Bojović i Milisavljević su poslije višegodišnjeg bjekstva uhapšeni prošle godine u februaru u Valenciji i od tada su u ekstradicionom pritvoru u Španiji, gdje čekaju izručenje Srbiji.

Španske vlasti odobrile su njihovu ekstradiciju, ali nakon što se okonča postupak koji se protiv njih vodi u toj zemlji zbog više krivičnih djela. Na početku suđenja u oktobru 2010. godine Kalinić je priznao krivicu za ubistvo Jeftovića i povezao Bojovića sa krivičnim djelima koja mu se stavljaju na teret.

Na optuženičkoj klupi nalaze se Kalinić i Simović. Prema optužnici Tužilaštva za organizovani kriminal, Luka Bojović je u martu 2003. godine, nakon ubistva Dušana Spasojevića, preuzeo rukovođenje “zemunskim klanom”.

Kako se navodi u optužnici, Bojović je odbjeglim „zemuncima“ pomagao pri skrivanju, osiguravao im novac, lažne dokumente i mjesta stanovanja, a oni su zauzvrat izvršavali njegove naloge, među kojima je i niz ubistava.

Milisavljević je u odsustvu osuđen na 35 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Ðinđića, dok je za krivična djela koja je izvršio kao pripadnik „zemunskog klana“ dobio 40 godina zatvora.

Osim ove optužnice, Bojović je pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog nošenja oružja i falsifikovanih isprava.

Izvor: Agencije