Novi Sad središte maloljetničkog kriminala

Napad mačetom, uporaba vatrenog oružja, pljačke, nasilje, obračuni navijačkih grupa – to je slika Novog Sada, koji je tek prije dva dana, nakon četiri godine, dobio načelnika policije.

Snimka tučnjave sa školskih sigurnosnih kamera, u kojoj maloljetnik mačetom napada svog vršnjaka, šokirala je građane Novog Sada. Ovo je samo jedan u nizu incidenata koji su ovaj, nekad relativno miran grad, doveli na poziciju središta maloljetničkog kriminala

‘Kultura nasilja’

Ivan Janeš, nastavnik matematike, bez ikakvog povoda pretučen je u parku, dok je čekao suprugu i sina. “Prošlo je njih sedam, osam. Pitali su me koliko ima sati, ja sam im odgovorio da je osam i dvadeset. I oni su odmah rekli – ti si peder, ti si ovo…Kako su to rekli, odmah su počeli da me udaraju”, svjedoči Janeš o traumatičnom događaju. 

Ivanovo premlaćivanje trajalo je dvadesetak minuta, a počinitelji su djeca u dobi od 12 do 15 godina. Čak trojica su mlađa od 14 godina, tako da protiv njih nije bilo moguće provesti postupak. 

“Mislim da je ovde reč suštinski o jednoj kulturi nasilja u kojoj mi živimo i u kojoj su ta deca odgajana.O jednom duboko zapuštenom društvu. O jednom gradu koji je za dvadeset godina uvećan za duplo i čija infrastruktura to ni u socijalnom smislu ne može da prati”, kaže analitičar Dinko Gruhonjić.       

Porast nasilja među mladima zabrinuo je Novosađane, ali malo je onih koji su spremni to javno osuditi, pa čak i pridružiti se akcijama čiji je to cilj. 

“Na jednoj internoj anketi svega 30 posto roditelja spremno je da bude dežurni roditelj u školi gde im je dete. Jedan dan u godini. Da vide gde im dete ide u školu, da vide kakva je atmosfera u školi, da vide šta đaci rade. Jedan dan da provedu sa đacima kao dežurni roditelji. Čisto da vide, da imaju nadzor, uvid u to šta se zaista  dešava. Trideset posto nas je spremno da jedan dan u godini odvojimo da se upoznamo s tim”, otkriva Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada. 

Vučević kaže i da se policija, ali i druge državne institucije, moraju ozbiljno posvetiti suzbijanju maloljetničkog kriminala te napominje da je za to neophodna šira društvena podrška, prije svega ona roditeljska. 

Dnevno 38 kaznenih djela

Prema službenoj statistici,  u ovom se gradu dnevno u prosjeku počini 38 kaznenih djela. 

“Ako vidite negde neku grupu ljudi, vi onda morate da pređete ulicu jer može svašta da vam se desi ako priđete toj grupi ljudi”, kaže napadnuti nastavnik Ivan Janeš.        

Zbog nemogućnosti političkog dogovora, Novi Sad pune četiri godine nije imao načelnika policije.

Izabran je tek ovih dana, što bi trebalo učvrstiti strukturu odlučivanja i ojačati kapacitet policije u borbi protiv kriminala. 

Izbor načelnika policije samo je prvi u nizu neophodnih koraka ka normalizaciji sigurnosne situacije u Novom Sadu. 

Poseban problem je što ovom gradu, prema službenim pokazateljima, nedostaje oko stotinu policajaca. Prema neslužbenim, čak tri puta više od ovog broja, javlja reporter Al Jazeere  Nebojša Grabež.

Izvor: Al Jazeera