Nema dogovora, nastavljen štrajk liječnika

Babić je rekao da nije tražio Ostojićevu ostavku (Pixsell)
Babić je rekao da nije tražio Ostojićevu ostavku (Pixsell)

Nastavlja se štrajk liječnika i medicinskih sestara nakon što ni danas, četvrti dan štrajka, sindikalni čelnici Ivica Babić i Anica Prašnjak nisu postigli dogovor s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem i približili stajališta za nastavak pregovora o novom kolektivnom ugovoru.

Tema današnjeg sastanka ponovno nije bio sadržaj kolektivnog ugovora već navodni pritisci na štrajkaše, a posebno na predsjednika liječničkog sindikata Ivicu Babića, rekli su sindikalni čelnici nakon sastanka, na koji su ministra pozvali tijekom akcije “5 do 12” u petak, kada su štrajkaši izašli pred bolnice kako bi pokazali koliki je stvarni odaziv na štrajk u bolnicama budući da su oni i ministarstvo izlazili u javnost s oprečnim podacima o odazivu.

Ostojić je nakon toga izrazio spremnost za obnovu socijalnog dijaloga i pregovore sa sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu.

Štrajk se nastavlja

“Ključni uvjet za iznalaženje strategije izlaska iz sadašnje situacije je pitanje tko, na koji način i u čiji interes je difamirao mene kao predsjednika sindikata i štrajkaškog odbora”, poručio je Babić.

Tek kada se to utvrdi, kao i odgovornost za pritiske na ostale štrajkaše u bolnicama, krenut će se u pokretanje socijalnog dijaloga i obnovu pregovora, ustvrdili su sindikalni čelnici. Do tada štrajk u bolnicama se nastavlja.

Sindikati liječnika i medicinskih sestara pozvali su ovih dana institucije pravne države da obave nadzor u hrvatskim bolnicama zbog navodnih pritisaka na štrajkače i kršenja zakona, na što su iz Državnog inspektorata poručili da su u tijeku inspekcijski nadzori na temelju zaprimljenih prijava.

Odbili sudjelovati u operaciji

“Učinit ću sve što je u mojoj moći kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za navodne pritiske na štrajkaše u bolnicama”, poručio je danas ministar Rajko Ostojić nakon sastanka s čelnicima sindikata liječnika i medicinskih sestara, na kojemu je ponovno upozoren na pritiske kojima su izvrgnuti štrajkaši, posebno predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić.

Ministar je nakon sastanka rekao kako ne može govoriti o konkretnim slučajevima, ali da Ministarstvo na sve dojave odmah reagira i prosljeđuje ih Državnom inspektoratu.

Ostojić je izrazio zadovoljstvo što tijekom prvih dana štrajka nije bilo značajnijih incidentnih situacija. Potvrdio je međutim da su jučer u jednoj zagrebačkoj bolnici anesteziolozi odbili sudjelovati u operaciji dvoje petogodišnjih blizanaca, o čemu je, kaže, izvijestio sve nadležne, uključujući pučku pravobraniteljicu.

“To neću tolerirati. Štrajk je legitimno pravo, ali se zna koje se stvari moraju napraviti”, poručio je ministar.  

Sastanak ovisi o Ostojiću

Predsjednik Hrvatskog sindikata liječnika Ivica Babić, upitan hoće li se sutra ponovno sastajati s Ostojićem, odgovorio je da to ovisi o ministru, a da je osobno za to spreman u svako doba, kada budu sankcionirani odgovorni “za nenormalne uvjete u kojima se odvija štrajk”.

Podsjetimo, sindikati liječnika i medicinskih sestara, koji organiziraju štrajk u bolnicama, traže od Vlade potpisivanje novog kolektivnog ugovora kojim bi se liječnicima i sestrama vratili dodaci na plaću za prekovremene sate, dežurstva i pripravnost, kakve su imali na temelju prethodnog, u lipnju poništenog kolektivnog ugovora.

Izvor: Agencije

 

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO