Makedonija usvojila budžet za narednu godinu

Usvajanje prošlogodišnjeg budžeta dovelo je do velikih neslaganja opozicije i vlasti, pa i do fizičkih obračuna u Sobranju (Al Jazeera)
Usvajanje prošlogodišnjeg budžeta dovelo je do velikih neslaganja opozicije i vlasti, pa i do fizičkih obračuna u Sobranju (Al Jazeera)

Makedonska Vlada usvojila je budžet za narednu godinu od 2,7 milijardi eura, koliko je iznosio i ovogodišnji.

Planirani budžet za 2014. godinu predviđa rast bruto društvenog proizvoda od 3,2 posto, inflaciju u rasponu od tri do 3,5 posto i godišnji deficit od 3,5 posto BDP-a.

U okviru budžeta za narednu godinu predviđena su znatna sredstva za povećanje plata, penzija i socijalnih davanja.

Usvajanje prošlogodišnjeg budžeta dovelo je do velikih neslaganja opozicije i vlasti, koje je kulminiralo demonstracijama i fizičkim obračunima među poslanicima u makedonskom Sobranju.

Rekordan deficit

Trgovinski deficit Makedonije na rekordnom je nivou i raste. Analitičari smatraju da bi do kraja godine mogao dostići 1,9 milijardi eura.

Makedonija, koja se smatra poljoprivrednom zemljom, sve više uvozi hranu, javila je reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Trgovinski deficit Makedonije u prvih šest mjeseci 2013. godine dostigao je rekordnih 900 miliona eura.

Neki eksperti smatraju da će nastaviti rasti i da će se možda čak i udvostručiti do kraja godine.

Raste i uvoz hrane u Makedoniju, tradicionalno poznatu po svojoj proizvodnji i izvozu.

Vlada, u isto vrijeme, do kraja godine planira potrošiti 135 miliona eura na subvencije u poljoprivredi.

Ekonomisti smatraju da je domaća valuta – makedonski denar – precijenjena. U Makedoniji se jedan euro kupuje za 61,5 denara.

Ekonomski analitičar Zoran Vitanov smatra kako bi realna vrijednost makedonske valute trebala biti 20 posto manja.

Slaba industrija

“Zbog preskupog denara industrija nije konkurentna. Imamo slabu ili nikakvu industriju, čak i one kapacitete koje smo imali ranije, kad je bila druga monetarna politika – sad ih nemamo”, kaže Vitanov.

Problem je i vrijednost uvezenih sirovina, smatra profesor ekonomije na Državnom univerzitetu u Skoplju Vančo Uzunov.

“Da bi se proizveo jedan dolar izvoza Makedonija mora uvoziti komponente u vrijednosti nešto manje od jednog dolara. Pored toga, Makedonija ima onaj uvoz koji nije vezan za izvoz, već za lokalnu potrošnju – zato je taj deficit”, kaže Uzunov.

Vlada je ove godine za proizvođače osigurala kredite s nižom kamatom u vrijednosti 100 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Makedonija i Kosovo ukinuli su od ponoći sve mjere koje su u proteklih devet dana narušavale trgovinsku saradnju i slobodno kretanje građana. I makedonski vozači uklonili su kamione kojima pet dana nisu dozvoljavali prolazak vozilima kroz granične prelaze iz Makedonije prema Kosovu. Građani su morali da prelaze granicu pješke.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO