Liječnici pozvali Ostojića na pregovore

Tisuće hrvatskih liječnika, medicinskih sestara i tehničara izašli su danas ispred bolnica kako bi pokazali ministru zdravlja Rajku Ostojiću koliko ih ima, te pobili njegove tvrdnje da štrajka tek manji broj medicinara.

Al Jazeerina ekipa posjetila je štrajkaše ispred bolnice Sestara milosrdnica u Zagrebu, gdje nezadovoljni medicinski djelatnici ministru i javnosti žele pokazati kako nisu „tiha manjina“, ali i da ih ima.

U toj bolnici, kažu sindikalni predstavnici, štrajka više od polovice liječnika, medicinskih sestara i tehničara.

“Svi koji su mogli iz noćne i popodnevne smjene danas su se okupili ovdje i pokazali da su u štrajku”, tvrdi medicinski tehničar Robert Ivšak.

Građani podupiru štrajk

Nezadovoljnici traže novi Kolektivni ugovor, te plaćene prekovremene sate, dežurstva i pripravnosti i neće odustati – dok ih ne dobiju.

“Radimo noć i dan. Kod nas je isto dva popodne i dva ujutro. Hendlamo krvarenja, infarkte i imamo samo 12 posto dodatka. Jako smo nezadovoljni. Jako”, razočarana je medicinska sestra Mihela Pašalić.

Potporu nekih građana imaju, pa se Zagrepčani slažu u tome da medicinski djelatnici „imaju pravo, jer puno rade i odgovorni su za živote svih“.

“Znam da su doktori preopterećeni, jer imaju pet operacija dnevno”, ukazuje Zagrepčanka Slavica Ključarić.

Opterećena, međutim, nije telefonska linija ministar – sindikati, no putem medija se danima prepiru oko broja štrajkaša.

Nisu sve službe u štrajku

Ministar tvrdi da je u štrajku tek 19 posto liječnika i 18 posto medicinskih sestara, dok sindikati tvrde da ih prosvjeduje puno više – najmanje 80 posto.

“Navest ću samo detalj kako se manipulira, jer smo u samo 57 bolnica pokrenuli štrajk, dok se izvješće Ministarstva zdravlja odnosi na 74 bolnice. Naravno u toj razlici nitko ne štrajka, jer tamo štrajk nije ni pokrenut”, konstatira Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog sindikata liječnika.

Sindikati su navodne prijetnje nekih sanacijskih upravitelja prijavili Državnog inspektoratu, a Ministarstvo zdravlja je, pak, izvjestilo o nekoliko slučajeva kršenja prava pacijenata.

Sindikati pozvali za stol

“Ministarstvo zdravlja otvoreno je za rješavanje spora. Ako kod sindikalnih čelnika postoji i najmanja volja za kompromisom, sigurni smo da se trenutačna situacija može riješiti na zadovoljavajući način za sve strane”, priopćeno je iz Ministarstva.

A sam ministar Ostojić izjavio je da je spreman za obnovu socijalnog dijaloga i pregovore sa sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu. Na današnji poziv predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića da tijekom vikenda sjedne sa sindikalcima za pregovarački stol, Ostojić je ponovio kako je uvijek otvoren za pregovore.

“Što se mene tiče, socijalni dijalog možemo nastaviti i tijekom vikenda, i tako ćemo postupiti”, rekao je Ostojić. Socijalni dijalog može odmah prerasti u pregovore, kaže Ostojić, ali sukladno pozitivnim zakonskim propisima, sa sva tri reprezentativna sindikata koja djeluju u zdravstvenom sustavu.

Ostojić: Spremni smo

Uvjet za pregovore nastavak je socijalnog dijaloga, rekao je Ostojić te dodao kako su jutros od trećeg sindikata – Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske primili zamolbu da se pregovori o kolektivnom ugovoru nastave što je moguće prije.

“Ako kod sindikalnih čelnika postoji volja, sjednimo za stol i riješimo priču koja traje već dva i pol mjeseca”, poručio je ministar sindikatima liječnika i medicinskih sestara.

“Inzistiram i molim da maksimalno dinamiziramo pregovore i da svakodnevno pregovaramo i potpišemo kolektivni ugovor sa sva tri sindikata”, istaknuo je Ostojić, te pozdravio dobru volju koju je, vezano uz nastavak pregovora, iskazao Babić.

U štrajku nisu primarna medicina, ni hitna pomoć, a u bolnicama normalno rade i 24 sata dežuraju hitni prijemi, odjeli za intenzivno liječenje, liječenja zloćudnih bolesti, dijalizu i transplantacije.

Osim što se obavljaju i sve neophodne operacije i dijagnostika, javlja Al Jazeerina reporterka Ivana Brkić Tomljenović, osigurana je i redovita skrb za djecu i trudnice.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO