Beograd i Podgorica bez skrivenih planova

Premijeri su izrazili zadovoljstvo saradnjom policija dvije države na planu borbe protiv organiziranog kriminala (Tanjug)
Premijeri su izrazili zadovoljstvo saradnjom policija dvije države na planu borbe protiv organiziranog kriminala (Tanjug)

Odnosi Srbije i Crne Gore idu uzlaznom linijom, a dvije države opredijeljene su za unapređenje saradnje na planu evropskih integracija i ekonomije, poručili su premijeri Ivica Dačić i Milo Ðukanović sa današnjeg sastanka u Podgorici.

“Bez imalo pretenzija, mogu da konstatujem da su naši narodi najbliži jedni drugima i, shodno tome, naše države treba da imaju najtješnje i prijateljske odnose. Želimo svu sreću Crnoj Gori i svim njenim građanima”, poručio je Dačić na konferenciji za novinare poslije sastanka sa Ðukanovićem.

On je dodao da više nema skrivenih planova Beograda prema Podgorici, niti Podgorice prema Beogradu.

Prema Dačićevim riječima, dvije države su posvećene saradnji na planu evropskih integracija.

Ðukanović i Dačić su istakli neophodnost uspostavljanja platnog prometa između dvije zemlje i rješavanja pitanja dvojnog državljanstva.

“Naši odnosi su svakako na uzlaznoj putanji i možemo biti zadovoljni i intenzitetom i kvalitetom odnosa između Crne Gore i Srbije. Složili smo se da su, manje-više, u svim oblastima uspostavljeni kvalitetni odnosi. Ovo nije bio razgovor koji je bio posvećem problemima, jer je problema, na zajedničko zadovoljstvo, sve manje”, istakao je Ðukanović.

Dva koncepta državljanstva

Prema Đukanovićevim riječima, razgovor sa Dačićem bio je, prije svega, posvećen razvojnim šansama.

Premijeri su izrazili zadovoljstvo saradnjom policija dvije države na planu borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije i istakli značaj saradnje kada je riječ o poboljšanju kvaliteta života građana, unapređenju saobraćajne infrastrukture i zajedničkom nastupu na trećim tržištima.

Ipak, Crna Gora i Srbija ne mogu naći kompromis u vezi dvojnog državljanstva jer imaju potpuno različite koncepte.

Dačić je kazao da Srbija ima liberalan zakon kada je u pitanju dvojno državljanstvo, dok je u Crnoj Gori za sticanje crnogorskog potrebno odricanje od državljanstva druge zemlje.

“Tragali smo za rešenjem, ali je nemoguće naći neki kompromis, jer su u pitanju dva različita koncepta”, rekao je Dačić i dodao da su oba koncepta legitimna.

Premijer Srbije boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Podgorici, tokom koje se sastao s crnogorskim premijerom Milom Ðukanovićem, predsjednikom Filipom Vujanovićem i predsjednikom Parlamenta Rankom Krivokapićem.

Izvor: Agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO