Alfred Gusenbauer za novi imidž Srbije

Gusenbauer želi pomoći Vučiću i Vladi da poboljšaju imidž Srbije, jer će to biti glavni preduslov za ulazak u EU (EPA)
Gusenbauer želi pomoći Vučiću i Vladi da poboljšaju imidž Srbije, jer će to biti glavni preduslov za ulazak u EU (EPA)

Bivši austrijski kancelar Alfred Gusenbauer, koji će biti angažiran kao savjetnik Vlade Srbije za pitanja evropskih integracija, izjavio je u petak u Beogradu kako želi pomoći da Srbija dobije novi imidž.

On je tokom susreta s prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem rekao kako želi pomoći Vučiću i Vladi Srbije da poboljšaju imidž zemlje, jer će to biti glavni preduslov za ulazak u Evropsku uniju.

“To je imidž nove Srbije, koja se bori protiv korupcije, uspostavlja institucije, radi na razvoju strategije za privlačenje stranih investicija, Srbije koja hoće poboljšati ekonomsku situaciju i time osigurati bolji život svojim građanima”, kazao je Gusenbauer.

‘Stabilna Srbija’

On je istakao da je za EU, također, veoma važno da Srbija bude stabilna, jer će samo stabilna Srbija, kao punopravna članica EU-a, moći garantirati stabilnost potrebnu ovom regionu, saopćeno je iz Vlade Srbije.

“Osjećam pozitivnu energiju u Srbiji i zato mi je izuzetna čast što sam pozvan da pomognem”, naglasio je Gusenbauer.

Vučić je, kako prenosi B92, rekao da će posao bivšeg austrijskog kancelara biti da svojim ugledom i poznanstvima pomogne na evropskom putu Srbije.

“Takođe, važno je i to što je on Austrijanac, odnosno što dolazi iz zemlje sa kojom smo imali mnogo tenzija”, kazao je Vučić.

Gusenbauer je drugi strani savjetnik koji je predstavljen javnosti, nakon što je početkom sedmice u Beograd došao bivši predsjednik Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn, koji će biti finansijski savjetnik Vlade Srbije.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO