Smijenjen šef beogradske policije

Načelnik Policijske uprave za grad Beograd je smijenjen na prijedlog direktora policije Milorada Veljovića (AP)

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić smijenio je u četvrtak načelnika Policijske uprave za grad Beograd, generala Stevana Bjelića, na prijedlog direktora policije Srbije Milorada Veljovića.

Ova informacija je potvrđena Tanjugu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Smjenu je tražio Veljović, zbog, kako je naveo, neprofesionalnosti, nepotizma i ličnih sukoba, koji su doveli do blokade rada Policijske uprave za grad Beograd.

“Bjelić više nije na mestu načelnika beogradske policije. Jutros sam potpisao predlog direktora policije Milorada Veljovića o razrešenju Stevana Bjelića sa mesta šefa beogradske policije”, rekao je Dačić za list Alo.

Na funkciju načelnika PU Beograd imenovan je Veselin Milić, dosadašnji savjetnik direktora policije, saopćeno je iz MUP-a.

Na čelo PU Novi Sad došao je Stevan Krstić, a na funkciju njegovog zamjenika Nikola Brkić, dosadašnji pomoćnik na poslovima kriminalističke policije.

Veljović je u ponedjeljak izjavio da je tog dana poslao Dačiću zahtjev za smjenu Bjelića, te da će ga ministar potpisati u srijedu po povratku sa puta.

‘Kadrovska promjena’

Direktor srbijanske policije istakao je da se tu radi “o normalnoj kadrovskoj promeni u okviru reforme policije” i da to “nije priča od pre dva dana”.

“Na tome se radi već skoro dva meseca, a pre 15 dana sve je dogovoreno sa kabinetom ministra unutrašnjih poslova”, kazao je Veljović.

General Bjelić bio je do sada načelnik Policijske uprave za grad Beograd, a riječ je o poziciji koja se smatra trećim najznačajnijim mjestom u MUP-u Srbije, odmah poslije ministra i direktora policije.

Među razlozima za smjenu Bjelića su, kako su prenijeli mediji, povećanje broja krivičnih djela u Beogradu, nepotizam, sumnjiv načina stjecanja imovine.

Mediji su ljetos pisali da su razlozi za priče o smjeni žalbe pojedinaca iz MUP-a o nepotizmu i navodnim incidentima i sumnjivim radnjama Bjelićevog sina Nenada, zamjenika komandira policijske ispostave u Interventnoj jedinici beogradske policije, kao i zbog činjenice da je Bjelićeva supruga visoka službenica u Upravi za strance.

Promjena načelnika

Naznake da bi moglo doći do smjene na ključnoj poziciji u beogradskoj policiji pojavile su se početkom augusta, kada je promijenjeno devet načelnika u Upravi kriminalističke policije MUP-a i Policijske uprave za Beograd.

Sredinom septembra Bjelić je izjavio da bi Veljović “trebalo da odgovara zbog paljenja Američke ambasade 2008. godine”.

Veljović je u intervjuu Radio-televiziji Srbije odgovorio na te optužbe: “General Bjelić je bio iz samo njemu znanih razloga potpuno nezainteresovan za aktuelne istrage koje se vode u Galenici, u Kolubari. Te istrage su pokrenute tek kada je ih je preuzela Uprava kriminalističke policije u sedištu Ministarstva. Njegov pokušaj privatizacije beogradske policije i nepotizam ne mogu se tolerisati”, rekao je Veljović.

Direktor policije je kazao da je, zbog poremećenih ličnih odnosa, došlo do ozbiljnih “profesionalnih blokada” u beogradskoj policiji.

Državni sekretar u MUP-u Vanja Vukić najavio je počekom augusta provjeru rada načelnika svih policijskih uprava u Srbiji, među kojima i načelnika Policijske uprave Beograd Bjelića.

Izvor: Agencije