Počelo suđenje Živku Budimiru zbog oružja

Suđenje predsjedniku Federacije BiH (FBiH) Živku Budimiru pred Općinskim sudom u Sarajevu, zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja, počelo je u petak iznošenjem uvodnih riječi odbrane i tužioca.

Određeno je da će 10. oktobra ove godine optužba iznijeti svoje dokaze, dok će 7. novembra to učiniti i odbrana, prenosi Anadolija.

Budimir je nakon ročišta rekao kako ne želi u medijima komentirati postupak koji je počeo danas.

“Ja se ne želim izjašnjavati u medijima, posebno ne o ovom predmetu, mogu samo reći sljedeće: ja zaista vjerujem u pravosudni sustav BiH, FBiH i ne osjećam se krivim”, poručio je Budimir.

‘Slučajan nalaz’

On je rekao da se radi o “slučajnom nalazu”, upozorivši da nije bilo istražnog postupka protiv njega, ne bi bio ni pronađen pištolj i municija zbog kojeg je pokrenut postupak.

“Koliko znam, postoji Zakon o amnestiji koji je nedavno prezentiran u medijima, da se do 2015. godine svim onima koji prijave naoružanje, koje imaju, a koje su legalno nabavili, neće snositi sankcije”, kazao je Budimir.

Budimirov advokat Ragib Hadžić, nakon ročišta, kazao je da će čekati da tužilac iznese svoje dokaze.

“Naravno, mi posjedujemo valjanu dokumentaciju kojom dokazujemo legalnost nabavke tog pištolja i vidjet ćemo konačan stav suda po tom pitanju”, pojasnio je Hadžić.

Nelegalno oružje

Prema njegovim riječima, u BiH je jako mnogo nelegalnog oružja i država ima silne probleme baš zbog toga.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu, prilikom pretresa Budimirove kancelarije u zgradi Predsjedništva BiH 26. aprila, pronašli su pištolj “češka zbrojovka” sa mecima, za koji, navodno, ne posjeduje odobrenje.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici, održanom 1. jula, Budimir se izjasnio da nije kriv.

Suđenje Budimiru, koje je trebalo početi 30. augusta, odgođeno je, jer se optuženi nije pojavio na ročištu.

Budimirov branitelj Ragib Hadžić pravdao je njegov nedolazak hitnom medicinskom intervencijom u Zagrebu.

Hadžić je potvrdio agenciji Srna da je Sudu dostavio Budimirov medicinski nalaz i da “od danas kreću u malu bitku”.

Izvor: Agencije