Kosovo: Ubijeni pripadnik EULEX-a Litvanac

Najviši zvaničnici Kosova, Srbije i Evropske unije oštro su osudili napad na evropsku policijsku misiju EULEX kod Zvečana na sjeveru Kosova, u kojem je poginuo carinik EULEX-a iz Litvanije.

Nepoznate osobe jutros su pucale nedaleko od Zvečana na dva vozila EULEX-a, u kojima je bilo šest pripadnika ove misije, a jedan član misije je preminuo od zadobijenih rana, saopćio je EULEX.

Do pucnjave je došlo jutros oko 7:30 sati, na redovnoj rotaciji kod Izlaza jedan.

Kosovska policija je odmah aktivirana, a istraga o ubistvu je u toku. Putevi koji vode ka sjeveru Kosova su danas bili zatvoreni, javio je reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Šef misije EULEX Bernd Borchardt i šef Kancelarije Evropske unije u Prištini Samuel Žbogar izjavili su da su šokirani napadom.

Borchardt je tokom zajedničkog obraćanja medijima sa Žbogarom rekao da je u pitanju ubistvo iz zasjede.

Vučić: Odgovor države bit će žestok

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sramni napad na pripadnike EULEX-a zapravo uperen protiv Srbije i srpskog naroda i poručio da će odgovor države biti žestok.

“To je pokušaj da se pokvari sve ono što je Srbija ostvarila u prethodnom periodu. Srbija nema pravo da ćuti i dopusti teroristima i ekstemistima da misle da su oni ti koji mogu da upravljaju Srbijom” rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je ovlašten u ime predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Bugarskoj, da osudi zločinački akt ubistva litvanskog pripadnika EULEX-a.

“Napad je uperen protiv srpskog naroda i Srbije i predstavlja njenu sramotu”, rekao je Vučić.

“Odgovor će biti žestok”, zaključio je vicepremijer.

“Srbija će, koliko može, pomoći u istrazi, a oni koji misle da takva nedela mogu da prođu treba da znaju da nikada neće imati skrovište na teritoriji Srbije”, poručio je Vučić.

“Dozvolite mi da podvučem da sam šokiran, duboko šokiran”, kazao je Borchardt, najsnažnije osudivši “kukavičko nasilje”.

Prema riječima šefa EULEX-a, ubijeni je bio carinski službenik iz Litvanije, mlad čovjek koji je za sobom ostavio suprugu i porodicu.

Trenutno je u toku mješovita istraga Policije Kosova i EULEX-a, a Borchardt je pozdravio pomoć koju su pružili policija i političari iz Beograda. 

Šef češke diplomatije Jan Kohout izjavio je danas da je, prema informacijama kojima raspolaže, u napadu na EULEX ranjen i jedan pripadnik vojske Češke Republike.

“Oštro osuđujemo ovaj napad na EULEX i zaista ćemo insistirati na tome da se nađe počinilac”, istakao je Kohout na konferenciji poslije sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Dačić: Pucanje u budućnost Srbije

Dačić je izjavio da napad na EULEX predstavlja ekstremistički, a ne patriotski akt, koji nanosi štete Srbiji u cjelini i naglasio da ga Vlada Srbije najoštrije osuđuje.

“To nije pucanje u EULEX, već u budućnost srpskog naroda na KiM, u budućnost Srbije i njenih građana. Napad na EULEX i KFOR? Kakva je perspektiva srpskog stanovništva na Kosovu pod tim uslovima? Oni koji su to uradili su neprijatelji Srbije”, poručio je Dačić.

Prema Dačićevim riječima, ovakvo “ekstremističko ludilo” kojeg ima na svim stranama može opasno da ugrozi mir, stabilnost i sigurnost na Kosovu.

“To je velika šteta za interese Srbije, pre svega srpskog naroda na Kosovu i vlada najoštrije osuđuje taj akt”, rekao je Dačić.

On je dodao da je Srbija već ponudila pomoć EULEX-u u pronalaženju krivaca i izrazila saučešće EULEX-u, litvanskoj Vladi i porodici poginulog.

“Mi insistiramo i dajemo punu podršku nastojanjima da se uhapse počionioci”, poručio je Dačić.

Vulin osudio ubistvo

Ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin najoštrije je u ime Vlade Srbije osudio ubistvo pripadnika EULEX-a i ocijenio da su počinioci, ko god oni bili, najveći neprijatelji Srba i Srbije.

“Još uvek je sve u fazi istrage, tako da ne znamo ko je počinilac, ali ovom prilikom hoću da najoštrije u ime Vlade Republike Srbije osudim ovu tragediju koja se desila i koja nikako ne može biti slučajna, a još manje može ostati nekažnjena”, rekao je Vulin Tanjugu.

Vlada Srbije, prema njegovim riječima, nudi svu pomoć u pronalaženju počinilaca ovog zločina.

“Ko god je to uradio najveći je protivnik Srba, najveći neprijatelj Srba, države Srbije i ja tražim podršku od svih građana na Kosovu i Metohiji da nam pomognu da brzo pronađemo počinioca i da počinilac brzo bude kažnjen”, istakao je Vulin.

On je ocijenio da je cilj počinioca ovog zločina bio da izazovu nasilje na Kosovu i Metohiji, da spriječi Srbe u učestvovanju na izborima i da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji, te da naškodi putu Srbije ka EU-u.

“Ovo što se danas desilo mora biti istraženo do kraja i moramo naći počinioce”, poručio je Vulin u ime Vlade.

Ashton osudila napad

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton najoštrije je osudila napad.

Ashton je u saopćenju istakla da je “duboko tužna zbog smrti pripadnika EULEX-a iz Litvanije na sjeveru Kosova ovog jutra” i uputila je saučešće porodici i prijateljima žrtve.

Visoka predstavnica je naglasila da počinioci moraju biti dovedeni pred lice pravde.

Ona je saopćila da je Evropska unija “odlučna da nastavi svoj angažman i posvećenost na Kosovu” i apelirala je na sve strane da “udvostruče svoje napore u primijeni postignutih sporazuma, da normaliziraju odnose i poboljšaju život ljudi na sjeveru Kosova”.

Šef UNMIK-a Farid Zarif najoštrije je osudio napad na konvoj EULEX-a, navedeno je u saopćenju.

Zarif je pozvao na sveobuhvatnu saradnju sa vlastima da bi se napadači priveli pravdi.

“Ovo gnusno djelo nasilja je direktan napad na principe mira, pravde i pristojnosti čemu međunarodne misije na Kosovu služe. Svaki napad na predstavnike međunarodne zajednice je napad na međunarodnu zajednicu u cjelini”, istakao je Zarif.

Zarif je naveo da su “naša srca sa porodicom i kolegama policajca koji je tragično izgubio život ovog jutra”.

Šef UNMIK-a je pozvao pripadnike svih lokalnih zajednica da daju bilo kakvu informaciju koja bi mogla da pomogne policiji i EULEX-u da brzo identificira i uhapsi pojedince odgovorne “za ovaj kukavički zločin”.

Kosovski premijer Hashim Thaci nazvao je napad “kukavičkim činom protiv zakona i institucije Kosova”, kaže se u saopćenju kabineta predsjednika Vlade Kosova.

Napad na pripadnike EULEX-a je najoštrije osudila i predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, koja je u saopćenju navela da su takvi napadi na međunarodno prisustvo na Kosovu, u vrijeme priprema lokalnih izbora, napori kako bi se stvorila nesigurna klima i strah, i zatražila od građana pribranost i mir.

Jahjaga je pozvala organe reda i zakona da što prije rasvijetle slučaj i poduzmu korake kako bi napadači bili izvedeni pred lice pravde.

Napad je osudila i ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini.

Drecun: Planiran napad

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun smatra da je ubistvo pripadnika EULEX-a u Zvečanu planiran napad kojem je cilj destabilizacija na sjeveru Kosova pred lokalne izbore 3. novembra.

On je naveo kako je na sjeveru Kosova i ranije bilo provokacija i incidenta koje su izazivale nepoznate osobe, a da je sve pripisano Srbima.

“Veoma je osetljiva situacija u kojoj se desi incident, a osetljivo će biti i otkrivanje napadača”, rekao je Drecun.

On je istakao kako je neprihvatljivo nasilje, posebno prema pripadnicima međunarodnih snaga, te da zaslužuje apsolutnu osudu, kao i to da je zbog stabilnosti i mira na sjeveru potrebno što prije utvrditi ko je počinilac zločina. 

Direktor zdravstvenog centra u Mitrovici dr. Milan Ivanović potvrdio je da je pripadnik EULEX-a, koji je jutros ranjen na sjeveru Kosova, podlegao povredama.

Ivanović je kazao da je povrijeđeni pripadnik EULEX-a dovezen u bolnicu u besvjesnom stanju nešto poslije osam sati i da su ljekari pokušavali reanimaciju skoro sat vremena, ali bez uspjeha.

Pripadnik EULEX carine imao je prostrijelne rane nanesene hicima iz vatrenog oružja.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO