Kosovo: Kompletirana lista za izbore

Dogovor Srbije i Kosova veliki je korak ka Evropskoj Uniji, izjavio Kacin (Tanjug)

Centralna izborna komisija završila je registraciju političkih subjekata za lokalne izbore 3. novembra, na kojima će učestvovati ukupno 103 politička subjekta.

Kako je saopćeno poslije sjednice Komisije, među prihvaćenim listama su i Građanska inicijativa Srpska i Građanska inicijativa SDP – Oliver Ivanović.

Komisija je večeras prihvatila i liste Alijanse za budućnost Kosova – Demokratskog saveza Dardanije, Demokratske partije Kosova, Nove snage, Socijaldemokratske partije, Samostalne liberalne stranke i Pokreta Samoopredjeljenje.

Ovim je kompletirana lista od ukupno 103 politička subjekta koji će učestvovati na lokalnim izborima, od kojih su 33 političke partije, 52 građanske inicijative, 16 nezavisnih kandidata i dvije koalicije, sa ukupno 7.932 kandidata.

Kacin: Ključni test

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da će lokalni izbori na Kosovu biti ključan test za proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koji će omogućiti održavanje međuvladine konferencije Srbija-EU.

Kacin očekuje da će izvještaj Evropske komisije o Srbiji u oktobru biti pozitivniji nego prethodna dva, jer je postignut sporazum s Prištinom i navodi da su pregovori sa EU-om formalno gledano već otvoreni.

“Pregovori su već otvoreni, formalno gledajući. Uslovi jesu gotovo ispunjeni, jer je sporazum s Prištinom postignut, a primjena dogovora za sada dobro teče, iako ponekad sporo. Dogovor koji je postignut u vezi sa telekomunikacijama i energetikom je veliki, praktičan korak naprijed”, kazao je Kacin u intervjuu listu Danas.

Osim normalizacije odnosa s Kosovom, od velike važnosti je i reforma pravosuđa, rekao je Kacin, koji u srijedu počinje višednevnu posjetu Beogradu, uoči usvajanja rezolucije o Srbiji u EP-u u decembru.

Izvor: Agencije