Dačić: Želim Evropu u svakom srpskom selu

Dačić (lijevo) kaže da on i Vučić (desno) imaju zajednički san za Srbiju (AP)

Premijer Srbije Ivica Dačić smatra da je jedini način da ljudi u Srbiji žive normalno “uvesti Srbiju u Evropu i Evropu u Srbiju”, te da je poslije napretka u dijalogu Beograda i Prištine potrebno posvetiti se životnim pitanjima, među kojima je najvažnija ekonomija.

“Ja sam svoj san imao. Normalna, pristojna, uređena, stabilna, bogata Srbija. Srbija u Evropi i Evropa, njene vrednosti, njena pravila i sistem – u svakom srpskom selu”, naveo je Dačić u autorskom tekstu za Financial Times, podsjetivši na riječi Victora Hugoa da “snovi stvaraju budućnost”.

Dačić je kazao da on i prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić imaju zajednički san. Napisao je da su prvi cilj za Srbiju bile eurointegracije, te jedan težak uslov – normalizacija odnosa sa Kosovom.   

Kraj ‘nebeskog carstva’

“Krenuo sam u to ubeđen da nikoga nemam pravo da lažem. Ni ljude u Srbiji, ni partnere u međunarodnoj zajednici.  Srbiju, čija je većina stanovništva i do juče sanjala o ‘nebeskom carstvu’ i za koje je Kosovo samo srce tog mita, trebalo je, veoma brzo, spustiti na zemlju. Zato sam otišao na razgovor sa čovekom sa kojim sam nekih desetak godina ranije, ratovao”, rekao je on.

Kako je kazao, bilo je potrebno narodu koji je “živeo u mitu”, pokazati da premijer Kosova Hashim Thaci nije nikakva “apokaliptična aždaja, stara zmija” koja je nasrnula na “nebesko carstvo”, već običan, ovozemaljski čovjek, protivnik, ali ne mitski, nego politički, sa kojim se može i mora razgovarati.

“Hvala Bogu, Srbija brzo uči. Posle prvog, imao sam više od deset sastanaka sa Thacijem. I nijedan ozbiljni glas, protiv toga, u Srbiji. Prvi od mnogobrojnih srpskih sudbinskih pečata je otvoren i ništa strašno se nije dogodilo, osim što je pao još jedan stari zid. I mogli smo da vidimo, u daljini, Evropu. Evropu, koja je, zbog svega što smo uradili, počela da nam veruje i da nas prihvata kao ozbiljne partnere”, napisao je Dačić.

Srbiji sada preostaje da proširi vidike i da taj evropski horizont postane dio srpskog, navodi Dačić.

“U novoj, zemaljskoj Srbiji, moramo da se posvetimo onim suštinskim, životnim pitanjima. Ekonomija je, od njih, broj jedan”, rekao je on, navodeći i da je to upravo bio razlog zbog kojeg se ušlo u proces rekonstrukcije Vlade.

“Hteli smo nove principe, nove ciljeve i nove planove u ekonomiji. Novu viziju. Srpsku ekonomiju i državne finansije treba dovesti na put dugoročne održivosti. Država mora biti garant funkcionisanja tržišnog sistema, a ne instrument iskrivljene socijalne politike i glavni akter na tržištu”, istakao je Dačić.

Investicije i konkurentnost

On smatra da Srbiji treba proizvodnja, inovacije, konkurentnost, izvoz, rast zapošljavanja i nulta tolerancija prema korupciji, što je već uvedeno.

“Treba nam što više stranih investicija i profesionalni menadžment. Treba nam smislena regulativa, tačnije samo oni propisi koji imaju smisla i koji se mogu primeniti. Čitav set zakona (o izgradnji, privatizaciji, radu), menjamo kako bi biznisu napravili povoljan ambijent. Pokrenuli smo agresivnu giljotinu propisa i, gde god smo to mogli, uveli elektronsku upravu”, ističe Dačić.
   
Kako je naveo, kreće se u reformu sistema penzijskog osiguranja, provodi se i reforma javne uprave i javnog sektora.    

Dačić, međutim, ističe da oni koji vode Vladu Srbije nisu zadovoljni učinjenim, te da je Srbiji potrebno “neprestano kretanje”.

“Potrebna joj je budućnost. I potrebno joj je nešto u šta sam, sudeći  po poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, uspeo da ubedim većinu svojih sunarodnika. Da u svoju zemlju, njenu budućnost, veruju onoliko koliko verujem ja. A ja, danas, ne verujem ni u šta drugo”, zaključio je Dačić.

Izvor: Agencije


Povezane

Uoči stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, evropski komesar za proširenje ocijenio pozitivnim napore Srbije na putu ka EU.

Published On 31 Aug 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO