Vojna oprema u riječkoj luci nije iz Srbije

Sporna pošiljka otkrivena u Luci Rijeka u kojoj je navodno pronađena vojna oprema i dalje je označena tajnom (Nel Pavleti? / Pixsell)

Sporna pošiljka otkrivena nedavno u riječkoj luci, a u kojoj je navodno pronađena vojna oprema i dalje je označena tajnom.

Carina Srbije saopćila je da je u saradnji sa Bezbednosno informativnom agencijom spriječila krijumčarenje opreme koja bi mogla da bude iskorišćena u vojne svrhe.

U saopćenju Carine se navodi da su hrvatski carinici zaplijenili sporni tovar na osnovu informacija koje su dobili iz Beograda te i dodaju kako zbog pretkrivičnog postupka koji se vodi u Hrvatskoj ne mogu da objave više detalja o zaplijenjenom tovaru kako se ne bi ugrozila istraga.

‘Nemoguće da roba bude izvezena’

Jasmina Roskić iz srpskog Ministarstva trgovine kaže za Aljazeeru da pronađena vojna oprema ne potiče iz Srbije.

„Potpuno odgovorno tvrdim da ovo ministarstvo nije izdalo nijednu dozvolu za Sudan niti bilo koju drugu destinciju koja se nalazi pod međunarodnim sankcijama. Vrlo je čudno i praktično nemoguće da ta roba bude izvezena iz Srbije. Sad je to pitanje za hrvatske organe državne uprave da tamo bude uvezena i bude transportovana od granice sa Srbijom do riječke luke. To je gotovo nemoguće bez dozvola“, uvjerava Jasmina Roskić.

Nema ni službene potvrde da je u tovaru pronađena veća količina raketa, a ranije je samo potvrđeno da je pošiljka iz Italije, preko Srbije došla do luke u Rijeci i da je u pitanju bila veća količina vojne opreme.

Izvor: Al Jazeera