Strauss-Kahn: Srbija može riješiti probleme

Bivši generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominik Strouss Kahn stigao je u utorak u zgradu Vlade Srbije, gdje razgovara s prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, ministrom finansija Lazarom Krstićem i ministrom privrede Sašom Radulovićem.

Vučić, Krstić i Radulović razgovaraju sa Strauss-Kahnom o detaljima njegove saradnje s Vladom Srbije, saopćio je ranije Kabinet prvog potpredsjednika Vlade.

Vučić je ranije najavio da će Strauss-Kahn biti savjetnik u Vladi Srbije i, kao ekspert, baviti se njenim ekonomskim pitanjima.

Strauss Kahn je izjavio da ekonomija Srbije ima ozbiljne probleme, ali da misli da je, uz ulaganje napora, moguće da se ti problemi riješe i ostvari uspjeh.

On je na zajedničkoj konfereniciji za novinare s Vučićem rekao da je sretan što je u Srbiji i da će pokušati pomoći narodu Srbije da riješi probleme.

Afera i optužbe

“Naravno, to neće biti lako, globalna ekonomija nija dobra. Srpska ekonomija ima ozbiljne probleme, ali mislim da je moguće, uz odgovarajuće napore, da se problemi riješe i postigne uspjeh”, kazao je Strauss Kahn.

Bivši direktor MMF-a bi na novu dužnost u Srbiji, prema najavama medija, trebao stupiti naredne sedmice.

Strauss-Kahn je prije dvije godine bio u žiži javnosti zbog afere u kojoj je bio optužen za pokušaj silovanja sobarice hotela u New Yorku Nafissatou Diallo.

Tužilaštvo u New Yorku je odbacilo prijave protiv Khana, koji se namjeravao kandidirati za predsjednika Francuske.

On je protiv sobarice, zbog “lažnih optužbi, zlostavljanja, vremena provedenog u pritvoru i zbog namjernog nanošenja emotivne boli”, podnio protivtužbu i tražio odštetu od milion dolara.

Izvor: Agencije