Novi politički subjekti za izbore na Kosovu

Među novim subjektima su i liste koje su se bile prijavile s imenom 'Srbija', a koje su bile prinuđene mijenjati ime (EPA)

Centralna izborna komisija Kosova je u nedjelju registrirala još 15 političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima 3. novembra, tako da je njihov broj dostigao broj 85, saopćeno je iz Komisije.

Na listi su i dvije srpske liste koje su se bile prijavile s imenom “Srbija”, a koje su bile prinuđene mijenjati ime kako bi mogle učestvovati na izborima, navodi Tanjug.

“Građanska Inicijativa Srbija Donja Budriga” je promijenila ime i sada je “Građanska Inicijativa Srpska Donja Budriga”, a druga “Srbija Pasjane” je promijenila ime u “Građanska inicijativa srpska Pasjane”.

Također, Građanska inicijativa Srbija u nedjelju je promijenila ime u Građanska inicijativa srpska, a ostaje da se vidi kako će postupiti “Srbija, demokratija, pravda”, koju zastupa Oliver Ivanović.

Zahtjev CIK-a

Iz CIK-a Kosova potvrdili su u nedjelju da su svi politički subjekti koji u imenu imaju nazive država, a ne ime zajednice kojoj pripadaju, dobili nalog da te nazive isprave u blagovremenom roku.

Od jedinstvene srpske liste “Građanska inicijativa Srbija”, koja ima podršku Vlade i predsjednika Srbije, te liste Olivera Ivanovića “Srbija, demokratija, pravda” CIK je tražio da iz svojih naziva izbace riječ “Srbija”.

Do sada je certificirano 85 političkih subjekata s ukupno 2.487 kandidata, od kojih su 22 političke partije, 46 građanskih inicijativa, 16 nezavisnih kandidata i jedna koalicija.

Izvor: Agencije