Makedonija: 17 uhićenih u akciji ‘Špijun’

U akciji 'Špijun' osumnjičene su 22 osobe, od kojih je troje u bijegu, a dvoje već u zatvoru (Al Jazeera)

Makedonska policija uhitila je najmanje 17 osoba, među kojima i bivšeg direktora Agencije za sprječavanje pranja novca Vaneta Cvetanova, generala Gorana Stojkova i bivšeg dužnosnika obavještajne agencije Aceta Dinevskog, zbog špijunaže i zločinačkog udruživanja.

Među uhićenima su redatelj Boris Damovski, producent i autor animiranog filma „Jednooki“, te Marjan Madžovski, šef kabineta predsjednika makedonskog Sobranja 2005. godine, javili su skopski mediji.

Prema saznanjima kojima raspolaže Ministarstvo unutarnjih poslova, osobe koje se terete za špijunažu već dulje razdoblje surađivale su s predstavnicima stranih sigurnosnih službi i odavale im klasificirane dokumente, državne tajne i druge informacije koje nisu smjeli imati, niti dijeliti sa stranim sigurnosnim službama.

Odavanje državnih tajni

Neslužbeni izvori tvrde kako će uhićeni odgovarati za više kaznenih djela, među kojima i za odavanje državnih tajni, špijunažu i zločinačko udruživanje.

U akciji „Špijun“ osumnjičene su 22 osobe, od kojih je troje u bijegu, a dvoje već u zatvoru zbog drugih kaznenih djela.

U akciji makedonske policije zaplijenjeno je i oružje.

Izvor: Al Jazeera i agencije