Hrvatski zdravstveni radnici najavili štrajk

Ministar zdravstva Ranko Ostojić trvdi da je sve spremno kako bi sistem funkcionirao u slučaju štrajka (Jurica Galoi? / Pixsell)

Drugi, trosatni postupak mirenja između Vlade Hrvatske i sindikata liječnika i medicinskih sestara nije uspio, zbog čega zdravstveni radnici u srijedu stupaju u štrajk.

Nakon sastanka u Banskim dvorima, predsjednik Sindikata liječnika Ivica Babić novinarima je potvrdio kako sindikati u srijedu, 18. septembra u 7 sati stupaju u štrajk.

Ponovio je da će bolnički sistem tokom štrajka raditi kao nedjeljom, uvjeren da će se štrajku odazvati 70 posto liječnika i medicinskih sestara.

Babić je uoči sastanka rekao da su se odazvali i u drugom postupku mirenja kako bi proceduralno ispunili sve obaveze koje propisuje zakon, te kako bi štrajk bio neupitan.

“Zahtjev koji smo dostavili pri najavi štrajka potpisivanje je kolektivnog ugovora koji će u ime liječnika i medicinskih sestara potpisati naši sindikati, a ne treći sindikat na našu štetu”, dodao je.

Anica Prašnjak, predsjednica strukovnog sindikata sestara, rekla je prije sastanaka da od današnjeg mirenja očekuju pozitivan pomak i “ponuđeni dokument na koji bi mogli eventualno staviti svoj potpis”.

Ostojić: Ministarstvo spremno za štrajk

Ministar zdravlja Rajko Ostojić upozorio je uoči sastanka da današnje mirenje ne može rezultirati potpisivanjem ničega što bi imalo pravne efekte kao kolektivni ugovor.

“To nije fer prema drugima”, rekao je Ostojić i dodao da je svjestan da postoje neke nelogičnosti u sadašnjem kolektivnom ugovoru koje treba ispraviti.

U slučaju štrajka, Ministarstvo zdravlja ima spremne sve krizne štabove, izdane su upute direktorima i šefovima odjela kako bi sistem funkcionirao, istaknuo je ministar.

“U 20 godina hrvatske države prvi put se na zahtjev sindikata provodi mirenje o istoj stvari dva puta”, rekao je Ostojić i dodao kako su odazvali jer žele privesti kraju “ovu trakavicu”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO