Srbija se sprema za početak pregovora s EU

Beograd se sprema za pregovore s Europskom unijom, a državni dužnosnici koji će odraditi najveći dio posla okupili su se na seminaru na kojem će se upoznati s detaljima pregovora i činjenicom da kreću uspoređivanjem usklađenosti zakonodavstva Srbije s pravnom stečevinom Unije kroz 35 pregovaračkih poglavlja.

Prije tri godine usvojen je novi pristup proširenju, pa se prvo otvaraju dva najteža poglavlja, koja se zatvaraju na kraju, kako bi se zemlja što bolje pripremila za članstvo. U slučaju Hrvatske, pregovori su trajali šest godina.

O tome kako usklađivanje s pravom EU prolazi u praksi, Al Jazeera donosi primjer jedne građanske kojoj Srbija, po presudi u Strasbourgu, mora platiti odštetu, jer joj država nije dala odgovor na pitanje što se dogodilo s njenom bebom koja je prije 30 godina po rođenju proglašena mrtvom.

Šteta još nije plaćena, a slične odgovore od države čekaju i druge obitelji, jer pomoć iz Strasbourga traži stotinu obitelji koje sumnjaju da su im bebe ukradene.

„Išli smo u milion institucija, ali i kod zaštitinika građana. Došli smo do zaključka da u ovoj državi niko ništa ne može da uradi jer ne postoji zakonska regulativa kada je u pitanju krađa beba“, upozorava Vladimir Čičković iz jednog udruženja roditelja.

Neefikasnost pravosuđa kao najveći problem

Srbija je, inače, zemlja s najvećim brojem žalbi Europskom sudu za ljudska prava, pa je neefikasnost pravosuđa među najvećim problemima koje mora riješiti.

Na putu prema Europskoj uniji, iduća faza je tzv. screening koji počinje upravo na području pravosuđa.

“Screening je analitički pregled zakonodavstva. Pravila koja postoje u EU biće predstavljana upravo ovoj grupi ljudi koji prolazi obuku u svakom detalju, odnosno svako pojedinačno pravilo u oblasti kao sto je pravosuđe, korupcija te ljudska i prava manjina”, navodi Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima s EU.

Upravo zbog kompleksnosti, poglavlja o  pravosuđu i pravima bit će otvorena tijekom cijelih pregovora, zajedno s poglavljem 35 koje obuhvaća normalizaciju odnosa s Prištinom.

Dačić je optimist

Pred novim izazovima premijer Srbije je optimist.

“Siguran sam da će dalji napredak u razgovoru sa Prištinom i Catherine Ashton omogućiti i da se najkasnije u januaru održi i prva međuvladina konferencija kojom će i zvanično započeti nepovratan proces pristupanja EU”, vjeruje premijer Ivica Dačić.

Optimistični su i u Evropskom pokretu Srbije, ali kažu kako će usklađivanje zakonodavstva Srbije sa standardima EU biti teško i izazovno i u drugim područjima.

“Svakako je poljoprivreda za Srbiju veoma važna, jer postoji dosta problema. Osim nje, tu je i životna sredina koja je izuzetno skupa zato što te promene u industriji i u zagađenju zahtevaju  dosta ulaganja”, upozorava Maja Bobić iz Evropskog pokreta Srbije.

Srbiji definitivno predstoji dugotrajan posao izrade pregovaračke platforme, a usporedbe zakonodavstva Srbije i EU trajat će do polovice 2015. godine.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Uoči stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, evropski komesar za proširenje ocijenio pozitivnim napore Srbije na putu ka EU.

Published On 31 Aug 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO