Hrvatske mjere za rasterećenje bolnica

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pokrenuo je novu praksu upućivanja pacijenata na određene pretrage.

Cilj je da se rasterete bolnice i više odgovornosti prebaci na ljekare opće medicine. Oni tako od danas potpuno preuzimaju brigu o hroničnim pacijentima. Na taj način želi se i uštedjeti, jer je specijalističko liječenje četiri puta skuplje od onog primarnog.

Čekaonice u domovima zdravlja rijetko su prazne. U onoj koju je posjetila Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić većina pacijenata su umirovljenici, Uglavnom kronični bolesnici.

Povjerenje građana

Ines Balint svoje pacijente s hroničnim oboljenjima stabilnog zdravstvenog stanja više neće svakih nekoliko mjeseci slati na kontrolne preglede u bolnicu. Umjesto liječnika specijalista, radit će ih ona.

“Čija bolest ne napreduje liječimo mi, a da će naš kolega biti dostupan za sve one naše pacijente kojima se bolest pogoršala i kojima se mi ne možemo baviti”, kaže Ines.

Tako u HZZO-u žele rastereti bolnice i smanjiti liste čekanja na kojima je pola miliona građana, od kojih tristo hiljada čeka neki od kontrolnih pregleda. No, dio pacijenata radije bi, na kontrole i dalje išlo kod svojih specijalista.

“Hoće li se neki doktor praviti pametan pa oni liječiti pacijenta umjesto specijaliste ili će stvarno samo kad bude potrebno slati specijalistu. Jer puno ljudi ide, a da ne mora”, smatra Josip Golubić, stanovnik Sv. Nedjelje.

Al Jazeerina sagovornica Vahida ima manje povjerenja u novi model.

“Doktor opće prakse ne može specijalističke preglede obavljati, ne znam kako će to ići”, kaže ona.

‘Jednostavnije i bolje’

U HZZO-u uvjeravaju da će biti jednostavnije i bolje.

“Predoperacijske pretrage, primjerice, više se neće raditi u bolnicama, već u domovima zdravlja. Definirat će se koje su sve pretrage potrebne za pojedine operacije. Za sve će biti potrebna jedna uputnica”, izvještava Al Jazeerina reporterka.

Želi se i uštedjeti. Lijekovi su jedan od najvećih izdataka HZZO-a, pa je liječnicima preporučeno da svojim pacijentima ne propisuju najskuplje, već najjeftinije lijekove, ako su oni istoga sastava.

“Mi pričamo o preusmjeravanju sredstava jer postoje trenutno potrebite skupine, osjetljive skupine za koje često nema dovoljno novaca. A na drugom se mjestu neracionalno troši”, kaže Tatjana Prenđa Trupec, zamjenica ravnatelja HZZO-a.

Promijenjen je i model prihodovanja za obiteljske liječnike. Glavarina će činiti tek dio njihove mjesečne plate. Vrednovat će se niz drugih stvari, primjerice učinkovitost.

Protivljenje Udruge pacijenata

Udruga Hrvatskih pacijenata ne podržava novi sistem. Smatra kako će se obiteljske liječnike preopteretiti, pa će najdeblji kraj zdravstvene reforme izvući sami pacijenti.

“Ja se bojim da će najviše nastradati pacijenti. Do jučer su manje više svi obiteljski liječnici govorili da su preopterećeni da im ordinacije nisu opremljene potrebnim instrumentima i aparatima da bi mogli raditi jednu višu, kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, a sada odjednom mogu sve iako se ništa nije promijenilo. Postavlja se pitanje zašto su preko noći promijenili mišljenje”, kaže Marijo Drlje iz Hrvatske udruga pacijenata.

HZZO je odlučan u provedbi zdravstvene reforme. Novim sistemom upućivanja nadaju se uštedi 800 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Hrvatskoj će se od ove nastavne godine u školi učiti o spolnom odgoju prema novom programu. Prethodni je srušio Ustavni sud, jer o njemu nije provedena javna rasprava. Za udruženja bliska Katoličkoj crkvi, koja su mu se od početka protivila, i dalje je preliberalan. Traže drugi, konzervativniji program. 

Published On 28 Aug 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO