Skoplje: Počelo suđenje Kežarovskom

U Skoplju je počelo suđenje u slučaju Likvidacija – ubistvo starca u selu Oreše, nadomak Velesa, 2005. godine. Optuženo je osam osoba, među kojima suci i tužioci. Među optuženim je i novinar Tomislav Kežarovski, kojeg se tereti za otkrivanje zaštićenog svjedoka ubistva.

Kežarovski je optužen da je, kako smatra tužilac, ugrozio život zaštićenom svjedoku u ovom predmetu, tako što je u svom tekstu u jednom makedonskom nedjeljniku, prije pet godina, objavio njegovo ime.

Iznoseći odbranu, Kežarovski nije htio reći ko mu je otkrio identitet svjedoka. Njegove kolege to opravdavaju, kaže Milka Smilevska, reporterka Al Jazeere.

“Objasnio je da je njegov jedini cilj bio da rasvetli neke od brojnih tajnih mrlja koje postoje u makedonskom sudstvu i policiji. Njegov jedini cilj je bio da priča priču o lažnom svedoku, a taj ranije zaštičeni svedok, a kasnije ugroženi, je svedok, koji je u međuvremenu i sam priznao da se radi o mahinaciji i da je tajno svedočio”, kaže novinar Siniša Stanković.

Novinarski apeli

Kežarovski nema status službenog lica koje je imalo obavezu da čuva identitet ugroženog svjedoka – smatraju iz udruženja Transparentnost Makedonija (TM).

“U najmanju ruku postupak bi se morao sprovesti tamo gde se ova tajna ili ovaj podatak morao prvo obezbediti i dobro sačuvati, i da se utvrdi ko je omogućio da se podaci objave ili da budu dostupni licima koji za to nisu ovlašćeni”, kaže Slađana Taseva iz TM-a.

Suđenju su prisustvovale brojne kolege Kežarovskog. Smatraju da se u Krivičniom sudu odvija suđenje medijima i slobodno iznesenoj misli.

U međuvremenu, novinari ne prestaju sa apelima sudu da oslobodi Kežarovskog iz pritvora i omogući mu da se brani sa slobode. Njegove kolege su došle da prate proces i daju mu podršku.

Primjedbe na tok suđenja imaju i branioci ostalih optuženih. Oni tvrde da im javni tužilac i istražni sudija do sada nisu omogućili uvid u sve dokaze sa kojim raspolažu.

“Nisu nam dali dokaze na uvid. Nisu nam dali dokaze za naređenja da se sprovedu posebne istražne mere. Hoćemo videti da li su zakonski sprovedeni”, kaže Aleksandar Tortevski, advokat optuženih.

Branioci kažu da dio dokaza, koji su do sada vidjeli, predstavljaju snimci bez tona, na osnovu kojih se ne može potvrditi da li su optuženi radili nešto protuzakonito ili ne.

Izvor: Al Jazeera