Olujno nevrijeme pogodilo Karlovac

Najtopliji grad u regiji, a vjerojatno i u Europi, ponovno je bio Knin (Duško Jaramaz / Pixsell)

Područje Karlovca i Draganića u Hrvatskoj u večernjim satima u četvrtak zahvatilo je olujno nevrijeme koje je trajalo oko 15 minuta, uz jak pljusak i vjetar koji je u pojedinim mestima dostizao i 90 km na sat, lomio je i čupao drveće i nosio krovove.

Iz karlovačkog policijskog centra navode da promet na glavnim prometnicama nije u prekidu. Vatrogasci uklanjaju drveće igranje s više gradskih prometnica, u selima Šišljavić i Rečica.

Vatrogasci u selu Gudrovci, u opštini Draganić, uklanjaju sa puta ostatke dva krova, koje je olujni vjetar odnio s kuća.

Snabdijevanje energijom u kasnim večernjim saitma je u prekidu u prigradskim naseljima Kaštel, Ilovac i Pojatno, prenosi Hina.

Dubravko Došen iz Meteorološke stanice Karlovac je upozorio građane Karlovca da je večerašnje nevrijeme “samo uvod u ono koje ih očekuje sutra”.

Novi toplotni udar

Meteorolozi su ranije za četvrtak i petak najavili novi toplotni udar, a na stranicama „Meteoalarma“ države u regiji – prije svih Slovenija, Hrvatska, Srbija i Mađarska označene su crvenom bojom koja upozorava na iznimno opasne vremenske prilike.

Najviša razina upozorenja ukazuje na moguće velike štete, a nezgode su prema legendi „Meteoalarma“ moguće na velikom području, u većini sučajeva s opašnosću po život.

Kad je Hrvatska u pitanju upozorenje se najviše odnosi na područja Zagreba, Karlovačke županije, Gospić i Rijeku.

No, već nakon velikih vrućina, odnosno u noći s petka na subotu, očekuje se jako nevrijeme praćeno kišom i grmljavinom, tuča i jaki vjetrovi, pa i pojava pijavica na sjevernom Jadranu.

Po podacima državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske već u 13 sati u Kninu je zabilježen 41 stupanj, a drugi najtopliji grad bio je Ogulin, za koji su neuobičajene tako velike temperature, s tri stupnja manje.

Istovremeno, najtopliji gradovi u Srbiji bili su Beograd i Veliko Gradište, u kojima je izmjereno 37 stupnjeva, čime su bili i među gradovima s najvišom temperaturom u Europi.

Nevrijeme već pogodilo Njemačku

Za sutra su u Srbiji najavljene maksimalne temperature znatno iznad prosjeka, od 35 do 40 stupnjeva Celzija, nakon čega se i za tu zemlju najavljuju vremenske nepogode s obilnijim padalinama, olujnim vjetrom i tučom.

Zbog velikih vrućina u centru Beograda, točnije na Trgu Republike, Zelenom vencu i Slaviji, čak su postavljene i cisterne s vodom, namijenjen svim građanima za piće, osvježavanje i rashlađivanje, i ostat će tamo sve dok traju visoke temperature.

I na području Bosne i Hercegovine meteorološke postaje bilježe visoke temperature, pa je u 13 sati u Mostaru i Neumu izmjereno 39 stupnjeva, dok je stupanj niže evidentiran u Banja Luci, Bihaću i Prijedoru.

Veliki ciklonalni poremećaj koji će očekuje u regiji sinoć je već poharao Njemačku, a snažne su padaline i oluje najveće štete prouzročile u južnim i istočnim dijelovima zemlje.

Oluja je pogodila i središte Berlina, gdje su brojna oborena stabla oštetila parkirane automobile, a dio objekata završio je pod vodom.

Izvor: Al Jazeera i agencije