Zaustavljeno širenje požara kod Jablanice

Širenje požara prema Jablanici i planini Plasi je zaustavljeno, potvrđeno je iz jablaničke Civilne zaštite.

Kanaderi iz Hrvatske, koji su gasili požare iznad Jablanice, završili su posao iza 19 sati, a pregovara se da dođu i sutra.

“Odbranili smo se od nadiranja vatre i zaustavili njeno širenje. Odradili smo strašan posao, iako nije bio planiran”, rekao je Omer Nezirić iz Civilne zaštite.

Novinarima je potvrdio kako je prijepodne bilo “užasno” i da čak ni helikopteri nisu mogli prići požarištu.

Situacija iznad Donje Jablanice bila je pogoršana, vatru su dva dana gasili helikopteri Oružanih snaga BiH, a zbog gustog dima njihov učinak bio je veoma ograničen.

Večeras je stanje na području Donje Jablanice pod kontrolom, ali vatra još mjestimično tinja i ima dosta dima.

Angažiran helikopter OS BiH

Na drugoj lokaciji, području Draganićke planine, i dalje gori, pa će ujutro biti angažirani helikopteri Oružanih snaga BiH.

Iako su se prethodnih dana i sa zemlje i iz zraka vatrogasci i dobrovoljci pokušavali obračunati s vatrenom stihijom, požari su se nizali.

Mještani su davali sve od sebe, angažirano je više od stotinu ljudi, kao i dva helikoptera OS BiH.

Nakon ishođenja neophodne dokumentacije, u BiH je poslana pomoć iz zraka iz susjedstva, javlja Al Jazeerin Stefan Goranović iz Konjica, uz napomenu kako su hrvatski kanaderi donijeli olakšanje jablaničkom kraju u kojem već danima bukte požari.

Požari su u pojedinim momentima prijetili kućama i infrastrukturi.

Širenje požara

Dva helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine angažirana su od jutros na gašenju požara na području Donje Jablanice, te sela Tretišće, kazao je pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu općine Jablanica Omer Nezirić, javila je Anadolija.

“Požar kod sela Tretišće i dalje bukti i širi se prema planini Prenj. Dim je gust i ne možemo dati precizan pregled koliko je požar ušao u dubinu prema planini Prenj”, rekao je Nezirić.

Požar na području Donje Jablanice, koji je juče ujutro lokaliziran, u popodnevnim satima počeo se širiti, a njegovo gašenje trajalo je do kasnih sati sinoć.

“Helikopter je do kasnih sati sinoć gasio požar kod Donje Jablanice. U samim večernjim satima presječeno je njegovo napredovanje prema takođe veoma strmom i nepristupačnom terenu. Međutim, ponovo čitavo jutro imamo situaciju da helikopter gasi taj požar i još uvijek nije stavljen pod kontrolu”, kazao je Nezirić. Vatrogasac koji je povrijeđen juče prilikom gašenja ovog požara, dodao je on, zadobio je lakše povrede.

Agić je istakao kako stanje i dalje nije kritično kada je riječ o požarima u Jablanici.

“Što se tiče prirode i okoliša, situacija je odavno alarmantna, ali što se tiče ljudskih života, oni još uvijek nisu ugroženi. Očekujemo da bi traženi kanaderi iz Republike Hrvatske trebali stići u BiH uskoro”, rekao je Agić.

Visoke temperature, vjetar i nepristupačan teren najviše potpomažu širenju požara, a Agić je podsjetio kako se radi i o stogodišnjim borovim šumama, koje su same po sebi dobar materijal za pojavu vatre i širenje požara.

Stanje elementarne nepogode

Na području Jablanice požar traje osmi dan i na tom je području proglašeno stanje elementarne nepogode.

“Najveći problem stvaraju nam dalekovodi. Samo ovdje ima četiri dalekovoda i do jutros su bili pod naponom. Ni sada ne znam kakvo je stanje. Vrlo je teško prići blizu zbog opasnosti da nam se uništi helikopter”, priznao je Omer Drežnja iz Vatrogasne postrojbe Jablanica.

Vlasti Bosne i Hercegovine zatražile su u ponedjeljak međunarodnu pomoć u gašenju ovog požara,  koji nekoliko dana prijeti naseljima, a zbog nepristupačnog terena ga je vrlo teško gasiti.

Požarom je obuhvaćeno više od 100 hektara šume, od čega je 10 hektara uništeno.

Jablanički kraj se prošle godine suočio s ekološkom katastrofom nakon što je vatra uništila ogromna prostranstva šuma, dok je lokalno stanovništvo moglo samo gledati što se događa.

Reakcija odgovornih je tada bila dosta sporija nego u ovogodišnjoj požarnoj sezoni.

Izvor: Al Jazeera i agencije