Stotine balona u znak sjećanja na žrtve u Omarskoj

Komemoracija povodom 21. godišnjice zatvaranja logora Omarska, jednog od zloglasnih logora na području sjeverozapadne Bosne i Hercegovine, održana je danas u prisustvu velikog broja bivših logoraša, građana Prijedora, kao i članova porodica stradalih žrtava.

U znak sjećanja, pušteno je nekoliko stotina bijelih balona s imenima onih za koje je utvrđeno da su ubijeni u Omarskoj, a čiji posmrtni ostaci su kasnije pronađeni i identificirani u neposrednoj blizini logora.

Oni su pronađeni u masovnoj grobnici u Starim Kevljanima, najvećoj na prostoru Bosanske krajine, javlja Anadolija.

Komemoraciji su prisustvovali i potpredsjednik Republike Srpske Enes Suljkanović, šefica Misije Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey, kao i zamjenik američkog ambasadora u BiH Nicholas Hill.

Suljkanović je danas kazao da žrtva nema ni vjeru ni naciju.

“Žrve moramo svi posmatrati sa iste strane, kao žrtve, a ne kao pripadnike jednog, drugog ili trećeg naroda. Žrtva nema ni vjeru, niti naciju”. Slušajući danas logoraše koji su prošli kroz ovo mjesto, ja bih izrazio želju da se ovo nikada ne ponovi”, rekao je Suljkanović.

Okupljeni bivši logoraši oživjeli su danas bolne uspomene iz perioda kada su od maja do avgusta 1992. godine bili zatvoreni u krugu rudnika Omarska kod Prijedora, koji je početkom rata u BiH pretvoren u koncentracioni logor.

Komemoraciju i obilježavanje godišnjice zatvaranja logora Omarska je organiziralo je Udruženje logoraša „Prijedor 92“ u suradnji sa Udruženjem logoraša Kozarac i Savezom logoraša Bosne i Hercegovine.

Sudbin Musić bivši logoraš i sekretar Udruženja logoraša “Prijedor 92” kazao je za agenciju Anadolija da su se danas okupili da na dostojanstven način pokušaju oživjeti sjećanja na patnje i stradanja nesrpskog stanovništva Prijedora koje je na današnji dan prije 21 godinu dobilo šansu da izađe na slobodu.

Kroz logor Omarsku je prošlo 5.000 do 6.000 ljudi.

U trenutku kad je otkriveno to mjesto zatočenja, prema podacima srpske policije, u logoru su bila 3.334 logoraša, među kojima 37 žena i 28 djece. Bilo je 125 osoba hrvatske nacionalnosti, 11 Srba i jedan zatvorenik iz reda ostalih, dok je ostatak činilo bošnjačko stanovništvo.

U krugu nekadašnjeg logora Omarska kod Prijedora održan komemorativni skup u znak sjećanja na stradanja logoraša u ovom koncentracionom logoru, javlja Fena.

“Cilj današnjeg obilježavanja je da odamo dužnu počast svim žrtvama, da se prisjetimo patnji i stradanja kroz koje su prošle žrtve torture te da prenesemo poruku misije Saveza logoraša BiH – da je naša obaveza da činimo sve da se zlo koje se desilo na prostoru BiH više nikada nikome ne ponovi”, izjavio je za Fenu predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković.

Ceremonija obilježavanja započela je polaskom kolona iz Prijedora i Kozarca, te je nakon toga uslijedila zvanična komemoracija.

Sudski procesi 

Pročitana su imena ubijenih, nakon čega su pušteni baloni s njihovim imenima te položeno cvijeće.

Jučer je također obilježeno stradanje 124 logoraša koja su iz logora Omarska dovedena na Hrastovu glavicu.

“Logoraši su dovedeni ispred jame koja je duboka preko 20 metara. Tu je vršeno strijeljanje i bacanje u jamu. Ono što što je najtužnije jeste kada su se dželati umorili od ubijanja, donijeli su sebi stolice i iz sjedećeg položaja nastavili strijeljati”, kazao je Mešković.

“Logor Omarska je otvoren 24. maja 1992. godine, a kroz njega je prošlo oko 6.000 osoba, od čega je više od 700 ubijeno u samom logoru, na Hrastovoj glavici i na Korićanskim stjenama”, rekao je Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša Prijedor ‘92. 

Koncentracioni logor Omarska otvoren je 25. maja 1992. godine.

Tačna lokacija logora je rudnik željezne rude Omarska, udaljen nekoliko kilometara od istoimenog dijela u općini Prijedor.

U logoru je bilo zatvoreno, u krajnje nečovječnim uvjetima, više hiljada ljudi.

Pritvorene desetine žena

Logoraši su bili izloženi torturi različitog tipa: fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, silovanjima i raznim oblicima seksualnog mučenja, te ubistvima, piše Fena.

Prema iskazima svjedoka, sa suđenja na Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), u logoru je bilo pritvoreno i više desetina žena. Dio njih bio je izložen sistematskim mučenjima i silovanjima.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju vodi se više sudskih procesa pojedincima osumnjičenim za zločine počinjene u logoru.

Dio njih je osuđen, a dio sudskih procesa je prebačen na bosanskohercegovačke sudove.

Izvor: Al Jazeera i agencije