Ruski protivpožarni avion dva mjeseca u Nišu

Avion za gašenje požara iz Rusije u Nišu će biti sljedeća dva mjeseca, a na temelju sporazuma vlada Srbije i Rusije o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama.

Rusi već nekoliko godina šalju svoje letjelice u Niš, gdje se nalazi i sjedište regionalnog Centra za vanredne situacije.

Ruski avion koristiće se ne samo u Srbiji, nego i u regionu, javlja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović.

Da bi Rusi krenuli u gašenje požara, potreban je prije svega zvanični zahtjev vlada regiona.

Žarko Ranković, šef Štaba za vanredne situacije Niša rekao je da Centar odlučuje o svakom od zahtjeva i spreman je da u slučaju potrebe u roku od par sati angažuje ruski avion i druge letjelice.

Stalno dežurstvo

Ovog ljeta ruski avion stigao je na niški aerodrom nešto ranije nego proteklih godina.

Đorđe Babić, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, rekao je kako meteorolozi predviđaju veoma toplo ljeto, te je zato zatražen raniji dolazak aviona koji će biti u režimu stalnog dežurstva.

Avion će dežurati u Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu. U gradu tvrde da Centar ima veliki značaj i da nema dileme o njegovoj prirodi.

“Ovaj Centar je humanitarni, tu se ne radi ni o kakvom vojnom prisustvu Ruske Federacije, tu su isključivo stručnjaci iz MČS-a, odnosno ruskog Ministarstva za vanredne situacije i i iz našeg Sektora za vanredne situacije MUP-a. Značajno je pomenuti da mi očekujemo da će se u ovaj Centar uključiti i zemlje regiona”, kaže Ranković.

“Avion Berijev Be-200 predstavlja jednu od najefikasnijih letelica za gašenje požara, može da ponese 12 tona vode, koliko i  šest helikoptera Vojske Srbije koji se koriste za te namene”, javio je Kosanović.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO