Novi požari u Jablanici, čekaju se hrvatski kanaderi

Gasitelji su tokom noći odbranili selo Tretišće od požara (Anadolija)
Na području Jablanice, gdje je proglašeno stanje prirodne nesreće, u utorak su se pojavila nova požarišta, dok gasitelji iščekuju pomoć iz zraka od dva kanadera iz Hrvatske kako bi zaštitili naselja u podnožju planine Prenja.

Angažiran je helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji je uspio lokalizirati jedan od požara. Ipak, lokalna Civilna zaštita poziva građane da pomognu u gašenju. Vijeće ministara BiH odlučilo je tražiti međunarodnu pomoć i kanadere kako bi se vatra stavila pod kontrolu.

Jedan bi sutra trebao stići iz Hrvatske.

Omer Drežnjak, vršilac dužnosti direktora Profesionalne vatrogasne jedinice Jablanica rekao je za Al Jazeeru da je jedan požar izazvan prilikom pokušaja krađe provodnika visokog napona sa dalekovoda Grabovica-Bosna, koji je pao po borovoj šumi.

Uništena šuma

Pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu općine Jablanica Omer Nezirić rekao je da su tokom noći gasitelji odbranili objekte u selu Tretišće u podnožju planine Prenj.

Dodao je da su se u utorak ujutro pojavili novi požari u drugom dijelu općine. “Gori nisko raslinje i šuma uz putnu komunikaciju prema Mostaru, na lokaciji Prenjska vrata”, dodao je Nezirić.

On je za bosanskohercegovačke medije rekao da je jedan vatrogasac povrijeđen kada se na opožarenom području srušio dalekovod.

U poslijepodnevnim satima, kada se steknu povoljni meteo uslovi, helikopter Oružanih snaga BiH Mi-8 ponovo će gasiti požar, nakon što je u jutarnjim satima izvršio 15 naleta i izbacio više od 3.900 litara vode.

Također, postoji mogućnost angažmana još jednog helikoptera u toku današnjeg dana, što zavisi i od logističkih priprema na terenu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

Vlasti Bosne i Hercegovine zatražile su u ponedjeljak međunarodnu pomoć u gašenju požara nedaleko Jablanice na sjeveru Hercegovine koji nekoliko dana prijeti naseljima, a zbog nepristupačnog terena ga je vrlo teško gasiti.

Helikopter Oružanih snaga BiH nije intervenirao u ponedjeljak poslijepodne, jer je na tehničkom pregledu. Požarom je obuhvaćeno više od 100 hektara šume, od čega je 10 hektara uništeno.

Izvor: Al Jazeera i agencije