Osijek: Ističe rok za legalizaciju objekata

Zaposleni u Uredbenom odjelu za prostorno uređenje u Osijeku posljednjih mjeseci svakodnevno su zaprimali hiljade prijava za legalizaciju.

Iako imaju vremena malo predahnuti, početkom septembra čeka ih nastavak posla. Improvizirani objekti moraju biti legalizirani u roku od dvije godine. 

Imanje nedaleko Osijeka. Nema svako ljetnikovac star više od sto godina, ali gotovo svako ima bar jedan nelegalno sagrađeni objekt. 

Štale, kokošinjci, garaže i nadograđeni balkoni samo su dio predmeta zahtijeva za legalizaciju.

Nelegalna je staja konja Kreatina, što njegovom vlasniku zadaje muke.

“Tu je prije bila farma mlijeka, time smo se bavili, jel’ pa smo zatekli stanje kakvo smo zatekli. Nešto smo nadograđivali, i sada ima dosta toga što treba legalizirati, što smo podnijeli zahtjev za legalizacijom”, kaže Ivica Šimunec, vlasnik imanja.

Gradili su nelegalno jer bi ih sva dokumentacija prema ranijem zakonu koštala i više od deset hiljada eura. Ovako, svoje će imanje u zemljišne knjige upisati za oko četiri hiljade.

Čisti papiri otvaraju vrata i novcu iz Evropske unije.

Procedura

Legalizacija počinje u županijskom Uredbenom odjelu za prostorno uređenje.

“U Osječko-baranjsku županiju pristiglo je 45 tisuća zahtjeva za legalizacijom. U ovome uredu na zaprimanju predmeta radilo je 19 ljudi, a kako bi sve zahtjeve riješili u roku od dvije godine, morat će zaposliti dodatne ljude”, izvještava Ana Mlinarić, reporterka Al Jazeere.

Iako bi ih, kažu, trebali zaposliti stotinjak, morat će se zadovoljiti s njih 15-ak. Finansirat će ih novcem koji od legalizacije ostane u županijskom budžetu.

Prema Ministarstvu graditeljstva, taj bi iznos trebao biti oko 106 eura, no u Osječko-baranjskoj županiji kažu, iznos će biti dvostruko manji.

Zabrinutost zbog rokova

Više od finansija, brine ih hoće li sve zahtjeve stići riješiti na vrijeme.

“Četrdeset pet tisuća je puno. Puno je jako velika brojka. Evo ostavljam vama da pokušate izračunati 4.500 minuta, što to znači i koliko je to vremena de facto”, ističe Ranko Radunović, pročelnik Odjela za prostorno uređenje.

U Županiji kažu nije isto graditi vile 50 metara od mora i nadograditi štalu. Pa su zato, ranijih godina, predlagali ponešto drukčije uvjete legalizacije.

 “Smatram da je većina ljudi te objekte gradila zbog složene socijalne situacije u kojoj su se našli. U tom zakonu o legalizaciji predlagali smo legalizaciju poljoprivrednih i gospodarskih objekata za jednu kunu”, ističe Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije.

A takvih je u Hrvatskoj, prema procjenama, oko 150 hiljada.

Iako vlasnici gazdinstava svoje farme neće legalizirati za kunu, proći će i višestruko jeftinije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više od svih očekivanja, blizu 800.000 zahtjeva za legalizaciju ilegalno sagrađenih objekata predano je širom Hrvatske. U Ministarstvu graditeljstva očekivali su znatno manje, pa je posljednja brojka iznenadila mnoge. U međuvremenu, nastavlja se i rušenje bespravno sagrađenih objekata, a iz Ministarstva najavljuju da će u roku dvije godine srediti haos koji vlada u građevinskim knjigama. […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO