Fule: Srbija korak bliže Evropskoj uniji

Fule je poručio da će SSP pomoći Srbiji da dostigne evropske standarde u ključnim oblastima (EPA)

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule čestitao je Srbiji predstojeće stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ocijenivši da je Srbija time korak bliže Evropskoj uniji (EU).

Fule je ocijenio da je dan stupanja sporazuma “kamen međaš na putu Srbije ka Uniji, a SSP je koristan za obje strane”.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju izmedju Evropske unije i Srbije stupa na snagu 1. septembra, budući da je Evropska unija 24. jula izvijestila Srbiju da je okončan postupak ratifikacije sporazuma u državama članicama.

Pozitivne cifre
       
Evropski komesar je u saopćenju za medije ocijenio da se Srbija već uhodala u izvršavanju obaveza iz SSP-a “zahvaljujući glatkoj primjeni Prelaznog trgovinskog sporazuma”, što je bio važan parametar kada je Srbiji u junu dodijeljen datum početka pregovora o pridruživanju.

U saopćenju se izražava očekivanje da će puna primjena SSP-a pojačati već postojeće pozitivne efekte Prelaznog sporazuma i podsjeća se da je izvoz Srbije u zemlje Evropske unije tokom protekih 11 mjeseci porastao za 4,8 posto, dok je suficit u trgovini poljoprivrednim proizvodima sa Unijom od 2009. porastao dva i po puta i trenutno iznosi 500 miliona eura, javlja Tanjug.

“S obzirom na teške ekonomske prilike, ove cifre su ne samo pozitivne, već odražavaju ogroman uticaj koji proces pridruživanja ima na ekonomiju”, smatra Fule.

On je na kraju poručio da će SSP pomoći Srbiji da dostigne evropske standarde u ključnim oblastima kao što su konkurentnost, pravila o državnim subvencijama i zaštita potrošača.

Izvor: Agencije