Reeker kritizira bh. političare

Američka administracija nema povjerenja u predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, kazao je Reeker (AP)

Sjedinjene Države razočarane su zaostajanjem Bosne i Hercegovine u odnosu na susjedne zemlje, ali to njene političke lidere ne brine i oni nastavljaju biti fokusirani na ostvarenje svojih vlastitih, uskih i kratkoročnih ciljeva, izjavio je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Philip Reeker.

Reeker se nalazi u višednevnoj posjeti BiH, gdje je odvojeno razgovarao s čelnicima političkih stranaka i predstavnicima tijela državne vlasti u pokušaju da potakne reforme koje su već mjesecima blokirane.

Američki diplomata kazao je u intervjuu za sarajevski list Dnevni avaz kako je “jasno da političari u BiH ne sarađuju niti su spremni na kompromise kojima bi prihvatili i podršku međunarodne zajednice”.

‘Dodik nije vrijedan našeg vremena’

Nije imenovao nikog posebno, ali je odlučno potvrdio kako američka administracija nema povjerenja u predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, jer on ne ispunjava dana obećanja.

“Dodik jednom kaže jedno, a drugi put drugo. Jednostavno, on nije vrijedan našeg vremena”, kazao je Reeker.

Američki zvaničnik ocijenio je kako provedba dvije ključne reforme – presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” i dodjela potrebne imovine oružanim snagama – uopće nisu velika i teška pitanja koja se ne mogu riješiti.

Realizacija presude kroz eliminiranje diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog procesa otvorit će put približavanju BiH Evropskoj uniji, a rješavanje statusa vojne imovine novi je korak na putu ka članstvu u NATO-u, kazao je Reeker podsjećajući kako u suprotnom BiH prijeti dalje zaostajanje u odnosu na regiju.

Izvor: Agencije


Povezane

Prije deset godina u Solunu je odlučeno da zapadni Balkan treba u Evropsku uniju. Albanija je od tada jedna od zemalja koja je uz BiH najdalje od tog cilja. I vlast i opozicija slažu se da razlog ne dolazi izvana, i za taj neuspjeh se međusobno optužuju. Priča Stefana Goranovića.

Published On 21 Jun 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO