Budimir nije došao, suđenje odgođeno

Budimir je istražiteljima rekao kako je pištolj dobio na poklon 1996. godine (Reuters)

Suđenje predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja, koje je danas trebalo početi Općinskim sudom u Sarajevu, odgođeno je za 20. rujna, jer se optuženi nije pojavio na ročištu.

Sudac Sedin Idrizović potvrdio je kako, zbog Budimirovog nedolaska na ročište, nisu ispunjene zakonske pretpostavke za početak procesa, pa je suđenje odgođeno.

Budimirov odvjetnik Ragib Hadžić izjavio je kako njegov klijent nije mogao doći na suđenje zbog hitne medicinske intervencije koja mu je za danas zakazana u Zagrebu.

Prema Hadžićevim riječima, Budimir će se redovno odazivati pozivu za svaki idući pretres.

Našli mu pištolj u uredu

Sud je za sada prihvatio razloge Budimirove odsutnosti, ali i naložio obrani da najkasnije do 3. rujna dostavi dokaze o medicinskoj interveniciji ili će današnje objašenje biti tretirano kao neargumentirano.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu, prilikom pretresa Budimirovog ureda u zgradi Predsjedništva BiH 26. travnja, pronašli su pištolj „češka zbrojovka“ sa sedam metaka, za koji, navodno, ne posjeduje odobrenje.

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji, održanom 1. srpnja, Budimir se izjasnio da nije kriv.

Istražiteljima je navodno rekao kako je pištolj dobio na poklon 1996. godine.

Inače, posjeduje još dva pištolja, koja su registrirana 1998. godine i za koje ima oružne listove.

Odvjetnik tvrdi da ima dozvolu za oružje

Budimirov odvjetnik Ragib Hadžić ranije je govorio kako će njegov klijent i on doći na suđenje, gdje će iznijeti ono što imaju u ovom slučaju.

„Budimir ima odobrenje vojnih vlasti za taj pištolj, a što ono nije pretvoreno u civilno odobrenje, drugo je pitanje. Sud će odrediti da li je to krivično djelo ili prekršaj“, rekao je Hadžić.

Naglasio je kako će, u svakom slučaju, štititi interese svog klijenta na najbolji mogući način.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir uhićen je krajem travnja pod sumnjom da je primao mito kako bi davao pomilovanja osuđenicima. Na slobodu je pušten nakon mjesec dana provedenih u pritvoru.

Izvor: Agencije


Povezane

Predsjednik FBiH je najavio da će uskoro potpisati Zakon o prijevremenom povoljnijem penzioniranju branilaca FBiH.

Published On 27 May 2013
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO