Albanci i Srbi zajedno tragaju za nestalim

Porodice nestalih zajedničku poruku uputile su i sa Kosova, gdje su također organizirali konferenciju za novinare, zatraživši rasvjetljavanje sudbine oko 1.700 nestalih. Istovremeno, na Kosovu je nastavlja potraga za nestalima u ratu krajem devedesetih godina prošlog vijeka.

Ekipa Al Jazeere pratila je ispitivanje jedne od lokacija na kojima se sumnja da su ostaci žrtava, izvještava iz Prištine i Gračanice reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.  

Shahin Gashi, stanovnik kosovskog sela Bajqine, pažljivo prati rad ekipe. Nada se da će pronaći kosti njegovog strica, koji je imao 80 godina kada je nestao.

“Imam osjećaj da ćemo ga pronaći danas ovdje. Ako Bog da, da mu se barem kosti pronađu. Bio je veoma dobar čovjek. U vrijeme rata mi smo se sakrili u brdima, a on je odlučio vratiti se kući. Od tog dana ne znamo šta se desilo s njim”, kaže Shahin.

Nestale nade

Nakon nekoliko sati traganja, nestale su nade da će na ovom mjestu bilo šta biti pronađeno. Ali, u sjedište misije EULEX-a vrše se pripreme za početak ispitivanja na drugoj lokaciji, ovog puta van teritorije Kosova.

“Tokom ove godine planiramo izvršiti ispitivanje terena u okolini Raške, jugoistočna Srbija, za koje se vjeruje da postoji navodna masovna grobnica. Ukoliko se ti navodi da u okolini Raške postoji grobnica ispostave kao tačni, broj od 1.726 će biti znatno umanjen, jer se za to mjesto sumnja da u njemu postoji veliki broj nestalih lica”, kaže Irina Gudeljević, glasnogovornica EULEX-a.

Do sada je u Srbiji pronađeno blizu 1.000 tijela albanskih civila koja su prenesena sa Kosova. U Prištini porodice onih o čijoj sudbini se ništa ne zna traže da nadležni učine dodatni napor kako bi svi nestali bili pronađeni.

Za Hakija Kosumija, predstavnika Udruženja porodica nestalih, ovakva situacija je nepodnošljiva.

“Molimo sve ljude dobre volje, političare, institucije i međunarodne institucije… da nam pomognu te da se nađe rješenje o nestalima”, kaže on.

Zahtjevi Srba

Šest kilometara dalje, u Gračanici, porodice nestalih Srba imaju iste zahtjeve. Kažu da su ogorčeni, jer u dijalogu između Prištine i Beograda, koji se vodi u Briselu, pitanje nestalih nije na dnevnom redu.

“Svi su u ovim ratovima izgubili, ali najviše smo izgubili mi, članovi porodica kidnapovanih i nestalih. Zajedničkim borbama, i mi predstavnici i Albanci i Srbi, krenuli smo u maltene rat protiv svih koji ne žele da nam pomognu, a prvenstveno ne želi Srbija, ne želi Kosovo, ne želi međunarodna zajednica. Jer, međunarodna zajednica, da hoće, mogla bi da ih natera da razgovaraju o tome”, kaže Milorad Trifunović, koordinator Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu.

Pri put, 14 godina nakon rata, predstavnici porodica nestalih Albanca i Srba obratili su se zajedno javnosti, gdje su naglasili da dijele iste stavove i postavljaju iste zahtjeve. Traže da se rasvijetli sudbina članova njihovih porodica.

U isto vrijeme, kažu da su svjesni i da neki od njih nikada neće biti pronađeni.

Izvor: Al Jazeera