Voda u Beranama neispravna zbog bakterija

Laboratorijske analize vode, čiji je uzorak uzet u Beranama 24. augusta, ne odgovaraju propisanim normama i sadrže bakterije, saopćeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Do jutros rano, ljekarima u Domu zdralja u Beranama, zbog stomačnih problema, javilo se 1.045 osoba, među kojima ima i djece.

“Uzorak sirove nehlorisane vode sa vodoizvorišta Banjevac je mikrobiološki neispravan zbog prisustva koliformnih bakterija. U fizičkohemijskim analizama je konstatovana povećana mutnoća. U uzorcima hlorisane vode nije evidentirano prisustvo patogenih bakterija. Fizičkohemijskom analizom je konstatovana povećana mutnoća, zbog čega uzorci ne zadovoljavaju propisane norme”, navodi se u saopćenju.

Dodatne analize

Dodaje se da u uzorku hlorisane vode uzorkovane u gradu izmjerena vrijednost mutnoće iznosi više od 10 NTU (maksimalno dopuštena koncentracija je do 1 NTU).

U saopćenju se navodi i da obavljene analize nisu dovoljne i da se dodatne obavljaju u Zavodu za javno zdravlje u Zagrebu.

Koliformne bakterije su primarno nepatogene i obitavaju u debelom crijevu čovjeka i toplokrvnih životinja, gdje su odgovorne za pravilnu probavu hrane.

Koliformne bakterije se izlučuju fekalijama, te dospijevaju u otpadne vode, a preko njih u prirodne vode.

Izvor: Agencije


Povezane

Mještani Vasovih Voda više ne dopuštaju da se u njihovom selu deponuje smeće iz Berana, a taj grad nema vlastitu deponiju.

19 Aug 2013

Sukob mještana sela Vasove vode i opštine Berane na sjeveru Crne Gore u vezi sa odlaganjem otpada na tom mjestu traje više od dvije godine. Deponija je blokirana, a rezultat je smeće na ulicama grada, iako se dio privremeno odvozi na jug države. Ne vidi se kraj sukoba – zbog čega su građani zabrinuti. Priča […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO