Akcija Lutka: Optužnice protiv 32 ljudi

Istraga je trajala nekoliko godina (Al Jazeera)
Istraga je trajala nekoliko godina (Al Jazeera)

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal, korupciju i terorizam Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv 32 osobe u okviru predmeta protiv Darka Eleza i drugih.

Među optuženima, koji su uhapšeni tokom policijske akcije “Lutka”, su i trojica bivših uposlenika Državna agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Granične policije BiH, odnosno MUP-a Kantona Sarajevo.

Optuženi se terete za neka od najtežih kaznenih djela organiziranog kriminala, počinjena u proteklih 10 godina na području BiH.

Tužiteljstvo BiH tvrdi kako je optužnicom rasvijetljeno pet nerazjašnjenih teških ubojstava na području Istočnog Sarajeva, kao i više milijunskih pljački i razbojništava koje su više godina bile nerazjašnjene, te je ostvaren pomak u otkrivanju i procesuiranju počinitelja.

Teška ubojstva

Optuženi se terete i za teško ubojstvo Vladimira Mačara na Palama, u januaru 2008. godine, putem eksplozivne naprave namontirane na ranije ukradeno vozilo.

Osim Mačara, smrtno je stradao i Milan Vlaškić, dok je teško ranjen slučajni prolaznik Rade Magazin koji je od povreda preminuo. Više osoba je ranjeno.

Terete se i za teško ubojstvo Borisa Govedarice, počinjeno u augustu 2007. godine kod tržnog centra u Lukavici, kada su u žrtvu ispucali najmanje 15 metaka iz dviju automatskih pušaka. Ubojstvo je izvršeno na raskrsnici u prometnoj ulici.

Optuženi u predmetu ‘Lutka’

U okviru predmeta kodnog naziva „Lutka“ optuženi su: Darko Elez (1980.), Bojan Cvijan (1976.), Benan Dorić (1969.), Davor Mandić (1974.), Branimir Minić (1984.), Vladimir Pandurević (1980.), Vaso Ljubibratić (1975.), Muhamed Ramić (1973.), Sead Robović (1980.), Edin Ahmetspahić (1978.), Davor Elez (1977.), Ljubiša Lalović (1976.), Marko Krajišnik (1978.), Slobodanka Tošić (1986.), Himzo Ćato (1972.), Dejan Vukosavljević (1978.), Nermin Tahirović (1976.), Elvira Kajević (1972.), Azim Kajević (1967.), Mehmed Kajević (1963.), Elvis Zlatić (1983.), Admir Ahmetspahić  (1980.), Dragan Vujičić (1977.), Vladan Parađina (1977.), Dragan Jevtović (1977.), Benjamin Halilović (1970.), Milan Mitić (1960.), Dragan Obućina (1977.), Anes Kurbegović (1973.), Milosav Vesković (1978.), Slaviša Bobar (1978.) i Mladen Mičić (1975.).

Trojica optuženih – Cvijan, Lalović i Vukosavljević u vrijeme izvršenja kaznenih djela bili su uposlenici SIPA-e, Granične policije BiH, odnosno MUP-a Kantona Sarajevo.

Na sličan način izvedeno je i teško ubojstvo Zorana Goluba u augustu 2008. godine u caffeu „Sport“ u Istočnom Sarajevu, za što se također terete. Golub je ubijen u ugostiteljskom objektu, gdje je na njega iz dviju automatskih pušaka ispaljeno više od 40 metaka.

Optuženi se terete i za dogovor, planiranje i dva pokušaja ubojstva Đorđa Ždrale, počinjena tijekom 2006. godine na području Istočnog Sarajeva. Ždrale je teško ranjen s više hitaca iz vatrenog oružja.

Velike pljačke

Terete se i za pljačku transporta novca Privredne banke Sarajevo u iznosu od 2,2 milijuna eura, koja je počinjena u naselju Nedžarići u Sarajevu u junu 2006. godine, kada je opljačkano vozilo kojim je novac prevožen na aerodrom.

U optužnici je i pljačka transporta novca Pavlović International banke iz Bijeljine, koja je počinjena u augustu 2005. godine na području Han-Pijeska kada su presreli vozilo kojim je prevožen novac. Tada je otuđeno blizu milijun eura.

Na teret im se stavlja i pokušaj pljačke novca iz Nove banke Bijeljina, poslovnice u Istočnom Sarajevu, u novembru 2005. godine u iznosu od najmanje 1,1 milijun eura, kada su zaštitari koji su prevozili novac, nakon što je na njih pucano, upotrijebili naoružanje i u razmjeni vatre ranili pljačkaše. Nakon toga su pljačkaši pobjegli u pravcu Sarajeva.

Optuženi se terete i za oružanu pljačku najmanje 340.000 eura iz Pošte 2 u Sarajevu, u junu 2009. godine nakon koje su se počinitelji udaljili kombijem, koji su nakon toga zapalili.

Dobra suradnja sa Srbijom

Prilikom izvršenja pljački i pokušaja pljački, od čega su dvije izvršene na području Istočnog Sarajeva, a dvije na području Kantona Sarajevo, pripadnici ove zločinačke organizacije često su se koristili odjećom, opremom, maskama i vozilima s oznakama policije, koja asocira na policijske uniforme i opremu, potvrdili su tužitelji.

Veći broj optuženih su državljani BiH i Srbije, a jedan broj optuženih nalazi se na izdržavanju kazne u Srbiji, među njima i prvooptuženi Darko Elez, koji je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Tužiteljstvo BiH navodi kako je ostvarilo izuzetno dobru suradnju s tužiteljstvima i sudovima u Srbiji, kao i pravosudnim i policijskim institucijama Republike Srbije, te navode kako rad na ovom predmetu predstavlja odličan primjer međudržavne suradnje u borbi protiv organiziranog kriminala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH s obimnim dokaznim materijalom u 20 registratora, s oko 500 dokaza u pisanom obliku, koji su prikupljeni tijekom višegodišnje istrage u ovom predmetu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon akcija ‘Lutka’ i ‘Boss’, u BiH ništa više neće biti isto, naglasio direktor Državne agencije za istrage i zaštitu.

14 Sep 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO