Ugovor o granici CG i BiH do kraja godine

Bosna i Hercegovina i Crna Gora će do kraja godine potpisati ugovor o međudržavnoj granici i tako će postati prve dvije zemlje regiona koje su u potpunosti riješile to pitanje, najavili su u utorak u Sarajevu ministri vanjskih poslova BiH i Crne Gore Zlatko Lagumdžija i Igor Lukšić.

“Vrlo smo blizu potpisivanju ugovora o granici i ukoliko se nastavi po planu do kraja godine može se očekivati potpisivanje odgovarajućeg ugovora”, kazao je Lagumdžija novinarima nakon sastanka s Lukšićem.

On je rekao kako su u proteklim mjesecima riješena sva preostala tehnička pitanja, a stručne komisije za obilježavanje granične linije dovršavaju i taj dio posla, prenosi Hina.

Uređenje pitanja granice tek je dio napora koje BiH i Crna Gora namjeravaju preduzeti kako bi ojačale saradnju u regionu s ciljem što bržeg napretka na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Regionalna saradnja

Lukšić je rekao kako je izvjesno da će nakon ulaska Hrvatske u EU sada doći do određenog zastoja u primanju novih članica i taj period može trajati od sedam do 10 godina.

“Jedini put da se proces evropskih integracija ubrza je regionalna saradnja”, kazao je Lukšić.

Na sastanku je razgovarano i o sporazumima za koje se očekuje da će biti potpisani do kraja godine, poput onog o zaštiti investicija, prenosi Anadolija.

Lagumdžija je naglasio da BiH i Crna Gora imaju slične aspiracije kada je riječ o euroatlantskim integracijama i regionalnoj saradnji, te dodao da je poseban akcenat stavljen na potpisivanje memoranduma o saradnji dvije zemlje na putu ka Evropskoj uniji u što kraćem roku.

“Smatramo da je zaista ova godina u kojoj na neki način treba da ponovo promoviramo i damo dodatni poticaj regionalnoj saradnji u okviru zemalja Zapadnog Balkana V6 kojima predsjedava Crna Gora. Trebalo bi se fokusirati na tri plana, što je zajednička saradnja u domenu izgradnje institucija, zatim zajedničkla saradnja u domenu podrške infrastrukturnim projektima u regionu, te ekonomska pitanja”, naglasio je Lagumdžija.

Šef crnogorske diplomatije naglasio je da se u narednoj, 2014. godini, ne smiju propustiti šanse, posebno kada je riječ o zapadnobalkanskom investicionom okviru, priznavanju certifikata, te zajedničkoj borbi protiv organizovanog kriminala, što je jedan od regionalnih zadataka.

Crnogorskog ministra vanjskih poslova u Sarajevu su primili i članovi Predsjedništva BiH, te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Nakon što je sa Slovenijom postigla dogovor da se pitanje granice u Piranskom zaljevu riješi arbitražom, Hrvatska ima otvorena granična pitanja i s drugim državama bivše Jugoslavije.  Sa Crnom Gorom sporna je Prevlaka, gdje je već 11 godina na snazi privremeni režim. Crnogorski parlamentarni odbor za međunarodne odnose nedavno je donio zaključak prema kojem će […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO