Parlament BiH bez stava o lipanjskoj blokadi

Nakon ljetne stanke, Parlamentarna skupština u Bosne i Hercegovine nastavlja raspravljati o sigurnosti. Zajedničko Povjerenstvo za obranu i sigurnost nije usvojilo predloženi zaključak o osudi blokade državnih institucija u Sarajevu prilikom prosvjeda u lipnju.

No, Povjerenstvo zatražilo je dodatne informacije o radu sigurnosnih i pravosudnih tijela.

“To je ono lutanje, ili dezorijentiranost, ili labudanje”, kaže Mehmed Bradarić (Socijademokratska partija Bosne i Hercegovine), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine.

Različite su ocjene i o tome da se Povjerenstvu, iako pozvan, nije obratio državni tužitelj Bosne i Hercegovine Goran Salihović.

“Iz tog razloga ćemo sigurno na sjednici, evo to mogu da kažem kao delegat u Domu naroda, tražiti da se traži od Visokog sudskog i tužlačkog savjeta Bosne i Hercegovine da se pokrene odgovornost glavnog tužioca”, izjavio je Saša Košaraca (Savez nezavisnih socijaldemokrata), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine.

‘Car je go’

“Donekle razumijem postupke tužioca, jer je očigledno ovdje, ja to vidim, kao vrstu pritiska”, smatra Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije), zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine.

Većinom glasova, Povjerenstvo je zaključilo kako državnog tužitelja treba ispitati Parlamentarna skupština, gdje treba odgovoriti je li uopće izdao nalog za istragu blokade Parlamentarne skupštine.

Također, naloženo je ispitivanje i uloge Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine u blokadi državnih ustanova. Vijeće ministara Bosne i Hercegovine treba odrediti mjere za postupanje policijskih agencija u kriznim situacijama te definirati sigurnosni pojas oko zgrada državnih institucija u Sarajevu.

“Car je go. Tačno se zna ko je zakazao. I ko ne radi svoj posao. Više neće biti sve isto”, rekla je predsjedavajuća Povjerenstva Dušanka Majkić (SNSD), zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine.

‘Bave se samo sobom’

A zakazala je, kaže predsjedavajuća Povjerenstva, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

Državne ustanove tako se opet bave same sobom, a prosvjednici planiraju novu akciju. Sada žele blokirati dolazak i kretanje izaslanstva Međunarodnog monetarnog fonda u rujnu, kada trebaju dati Bosni i Hercegovini novi zajam.

“Da kažemo: ‘Stani!’ Moja kćerka i moji unuci plaćat će dugove MMF-u, jer ljudi koji sad uzimaju te pare žive jako dobro”, izjavio je sarajevski glumac Feđa Štukan, jedan od organizatora prosvjeda u lipnju.

Pomalo u sjeni prošla je informacija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine kako je u prošloj godini zabilježen porast svih vrsta kriminala u Bosni i Hercegovini. Također, ukazano je na kontakte kriminogenih krugova s bh. dužnosnicima.

Izvor: Al Jazeera