Hrvatski liječnici i sestre idu u štrajk

Sindikalni čelnici potvrdili su da je Vlada odbila sve njihove zahtjeve (Reuters)

Proces mirenja između Vlade Zorana Milanovića i Hrvatskog liječničkog sindikata te Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara propao je i ta dva sindikata kreću u štrajk.

Sindikalni čelnici izjavili su da je Vlada odbila sve njihove zahtjeve, čime su se stvorili preduvjeti za organiziranje štrajka.

Ostojić: Sindikati nemaju sluha

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izrazio je žaljenje što mirenje nije uspjelo, istaknuvši da je štrajk legitimno pravo te da će se postupati u skladu s medicinskom etikom za dobrobit pacijenata.

Naglasio je da postoje dva različita sporazuma, te da je predstavnik Vlade imao ovlasti potpisati sporazum o mirenju.

„Sindikati su inzistirali na nekim točkama i definirali sporazum koji bi de facto bio mini Kolektivni ugovor. To ne možemo napraviti i za to nismo imali ovlasti“, naglasio je Ostojić.

Istaknuo je da su i u srpnju nastavili pregovore i ponudili rješenje – svakodnevno pregovaranje o sadržaju, no sindikati, po njemu, za to nisu imali sluha te su ponudili rješenje za koje je ustvrdio kako je bilo „skoro pa protuzakonito“.

„Mirenje je bezuspješno okončano, a Vlada je pokazala svoje licemjerje. Na postupak mirenja poslala je predstavnika koji nije imao mandat potpisati sporazum o mirenju“, rekao je nakon bezuspješnog mirenja predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić te najavio kako će u štrajk na jesen 70 posto medicinskog osoblja, odnosno najmanje 46.000 liječnika i medicinskih sestara.

Jedan sindikat nastavlja pregovore

Sindikati su tražili da polazišna točka za pregovore bude kolektivni ugovor iz studenog 2011. godine, koji je sud u lipnju proglasio nevažećim.

Dva sindikata koja ulaze u štrajk tvrde da im Vlada uskraćuje prava te nanosi štetu liječnicima i medicinskim sestrama.

„Tražili smo tri stvari, a jedna od njih je da se prestane s pritiskom na kolege koji su tražili svoje pravo i ne pristaju raditi više od 48 sati o čemu ćemo izvijestiti i Europsku komisiju. Tražili smo i da se definira rok do kada trebaju biti gotovi pregovori te očitovanje Vlade na prijedlog da jasno kaže koji su članci Kolektivnog ugovora koji su predložili sporni te pregovaranje o tim člancima“, pojasnio je Babić.

Na upit što će biti s pacijentima kada krenu u štrajk, rekao je da „pacijenti trebaju pitati Vladu što ona to radi“, ali i dodao kako će sindikati pokušati organizirati štrajk tako da što manje trpe i građani i pacijenti.

Štrajku se neće pridružiti Samostalni sindikata zdravstva i socijalne skrbi, čija se predsjednica Spomenka Avberšek nije se priključila čelnicima dvaju sindikata na pregovorima.

Ona je najavila da će nastaviti pregovore jer ne želi da zaposleni u zdravstvu ostanu bez kolektivnog ugovora, pa da im poslodavac regulira prava Zakonom o plaćama.

S tim sindikatom Vlada će nastaviti pregovore o novom Kolektivnom ugovoru u roku pet do sedam dana.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO