Radmanović: Potreban dogovor oko Ustava BiH

Radmanović smatra da u septembru treba postići dogovor o Ustavu BiH (Al Jazeera)
Radmanović smatra da u septembru treba postići dogovor o Ustavu BiH (Al Jazeera)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović rekao je da Evropska komisija ne treba da prijeti već razgovara sa političkim akterima u BiH kako bi zemlja uhvatila evropski korak.

Pogrešnim smatra najave da Brisel neće priznati rezultate izbora ili da za BiH neće biti novca iz pretpristupnih fondova Unije, ako se ne postigne dogovor o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

Do toga neće biti lako doći, ocjenuje Radmanović i traži razumijevanje od Brisela. Ponovio je da Republika Srpska, dio BiH iz kojeg je izabran u državno Predsjedništvo, neće odustati od direktnog izbora članova kolektivnog šefa države.

Uputio je poziv domaćim političarima da, bez obzira na razlike, postignu dogovor o izmjeni Ustava BiH i usklade ga s evropskim zahtjevima.

“Mislim da se trebamo potruditi u toku mjeseca septembra svi, a posebno lideri političkih partija da dođu do dogovora oko izmjene Ustava Bosne i Hercegovine i usklađivanja sa evropskom konvencijom o ljudskim pravima. To jeste najvažniji korak u ovom momentu koji moramo uraditi da bi preskočili jednu krupnu prepreku prema Evropskoj uniji i naravno to nije lagan korak”, rekao je Radmanović.

Sastanak Čovića i Tihića

U međuvremenu, lideri Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije, Dragan Čović i Sulejman Tihić, na sastanku u Mostaru pokušali su naći rješenja za ključna pitanja koja koče put BiH na putu ka EU i NATO-u.

Razgovarali su i o provođenju presude Sejdić – Finci.

Jedan od prijedloga je i implementacija odredbe iz nekadašnjeg aprilskog paketa ustavnih promjena, prema kojem je predviđeno uvođenje predsjednika države, čiji bi izbor zavisio od imenovanja čelne osobe Parlamenta i Vijeća ministara BiH.

Najavljeno je da će narednih dana o rješenjima ključnih problema u državi da razgovara sa liderima pojedinih političkih partija.

Za septembar je najavljen ponovni susret lidera SDA i HDZ-a BiH.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO